Tomaat, komkommer en sla zijn sinds jaar en dag de meest verkochte groenten in Nederland. Maar in de winter komen er meestal andere groenten op tafel zoals boerenkool of spruiten. Doe inspiratie op met deze top 6 van supergezonde wintergroenten. Smakelijk eten!

1. Spruitjes zijn niet meer bitter

Ondanks hun bescheiden formaat, bevatten spruitjes zeer veel voedingsstoffen, vooral vitamine K. Spruitjes gelden als de gezondste wintergroenten, omdat ze ook veel vitamines C en B6, alsook kalium en foliumzuur bevatten. Sinds begonnen is met het telen van minder bittere spruitjes, is de populariteit enorm toegenomen. Deze wintergroente wordt vaak gebruikt in een stamppot of met gebakken spekjes.

Boerenkool vind je in de supermarkt praktisch altijd al gesneden.

2. Boerenkool: vitamine C-bom

Misschien wel de bekendste onder de wintergroenten is boerenkool. Net als spruitjes behoort boerenkool tot de kruisbloemige familie en groeit het best tijdens de wintermaanden. Boerenkool wordt beschouwd als de gezondste van alle bladgroenten en is het hoofdbestanddeel van een traditionele Hollandse stamppot: boerenkool met worst. Boerenkool is een echte vitamine C-bom, maar zit ook barstensvol andere vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Je kunt deze koolsoort het hele jaar oogsten, maar hij presteert het best in winterse omstandigheden.

Wortelen zijn het zoetst in de winter.

3. Wortelen zijn goed voor ogen, huid en botten

Wortelen bevatten in ruime mate bètacaroteen, een provitamine A die typisch is voor oranje groenten. De vitamine is goed voor je ogen. En wist je dat bètacaroteen ook een goede uitwerking heeft op je huid en botten? Je kunt wortelen in de zomer oogsten, maar in de wintermaanden zijn ze het zoetst. Op dat moment wordt het zetmeel in de wortelen omgezet in suikers, zodat het water in de cellen niet kan bevriezen.

4. Prei: donkergroene delen gezondst

Net als knoflook en ui behoort prei tot de familie Alliaceae, die vooral ontstekingsremmende en lustopwekkende kwaliteiten wordt toegedicht. Hoewel prei voor ongeveer 90% uit water bestaat, bevat deze wintergroente relatief veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. Die zitten met name in de donkergroene delen, die vaak worden weggegooid. In de koude maanden is het aanbod prei het grootst.

Gezonde wintergroenten voor een lekkere maaltijd - Buitenleven
Appels combineren uitstekend met rodekool.

5. Rodekool met appels of hachee

Een andere telg uit de familie van kruisbloemige groenten die het goed doet in de kou, is rodekool. Ook deze wintergroente heeft niet alleen een hoog gehalte aan vitamines, maar excelleert vooral door de grote hoeveelheid antioxidanten. Rodekool wordt vaak geserveerd met appeltjes met kaneel of als (jacht)schotel met hachee. En als je deze wintergroente dan nog niet lekker vindt, kun je rodekool gebruiken om er kleding of stof mee te verven.

Buitenleven tipt zes gezonde wintergroenten - recepten met Buitenleven
Pastinaak heeft veel weg van wortel, maar de structuur en de smaak zijn heel anders.

6. Pastinaak: niet meer te vergeten

Pastinaak was een aantal jaren geleden een vergeten groente, maar wint weer aan populariteit. De smaak van pastinaak wordt bestempeld als zoet, anijs- en nootachtig. Maak er eens puree, soep of friet van. Een keer wat anders, maar smullen verzekerd! Deze wintergroente is vezelrijk en zit boordevol vitamine C. Ook heeft pastinaak foliumzuur in zich, belangrijk voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Evenals wortel kun je pastinaak ook in de warmere seizoenen oogsten, maar in de winter is hij het lekkerst. Zin in een ‘gezonde’ snack? Probeer eens pastinaakchips. Maak flinterdunne plakjes en bak ze af in de oven.

Tip: nog zo’n lekker wintergerecht is erwtensoep. Bekijk een origineel recept van erwtensoep met rundvlees.

3.5/5 - (2)