Een blauw veld met bloemetjes, wat prachtig! Buitenleven tipt vijf blauwe bloeiers.
Blauwe papavers zijn een bijzondere verschijning in de tuin.

Trend: met blauwe bloemen blues in de tuin

Classic Blue is dé trendkleur van 2020 volgens Kleureninstituut Pantone. Deze blauwtint is volgens de experts elegant en tijdloos en straalt rust, vertrouwen en verbinding uit; een mooie keuze voor de start van een nieuw decennium dus. In de mode- en interieurbranche ga je de kleur dit jaar vast veel zien. Dol op de blues in je tuin? Deze vijf tuinplanten geven blauwe bloemen.

Blauwe papaver

Voor de echte blauwliefhebber is de blauwe papaver (Meconopsis betonicifolia) een must-have. Deze vaste plant staat bekend als een lastige soort die vaak na de bloei (in mei/juni) verdwijnt, maar hij heeft prachtige blauwe bloemen. Hij vraagt dan ook nogal wat van zijn omgeving: niet te warm, niet te droog, niet te zuur én een plekje in de luwte. Prachtig in combinatie met andere wilde karakters als vingerhoedskruid. Zelf zaaien kan, maar is vrij lastig. Het beste resultaat boek je als je hem in knop koopt bij de kweker. De ‘Blue Poppy’ is de nationale plant van Bhutan, waar hij in de bergen groeit.

Buitenleven tipt vijf soorten die prachtig blauwe bloemen die bloeien in de tuin.
De blauwe distel trekt in de zomer veel insecten. Foto iVerde

Fijne blauwe bloemen voor de bijen

Het is geen plant om zonder handschoenen aan te pakken: de blauwe distel (Eryngium planum). Maar als hij eenmaal staat, dan heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar. Deze kruisdistel is een ideale plant voor een zonnige en droge plek. Hij trekt massa’s bijen, zweefvliegen en vlinders. Ook als de opvallende blauwtint na de zomer vervaagt, blijft de plant nog lang mooi dankzij zijn grillige silhouet.

Buitenleven tipt vijf soorten die prachtig blauwe bloemen die bloeien in de tuin.
Loodkruid zorgt voor een blauwe waas in de nazomertuin. Foto iVerde

Laatbloeier

Loodkruid (Ceratostigma plumbaginoides) is een goede plant voor een zonnige, droge en kalkrijke plek. Zet hem bijvoorbeeld aan de randen van de border óf in pot op het terras. De kobaltblauwe bloemen verschijnen aan het eind van de zomer en met een beetje geluk gaat het door tot ver in oktober. Dek de plant bij strenge winters af met een laagje mulch om vorstschade te voorkomen.

Buitenleven tipt vijf soorten die prachtig blauwe bloemen die bloeien in de tuin.
Met blauwe winde geef je potten de blues. Foto iVerde

Hangende klokjes

Blauwe winde (Convolvulus sabatius) is een dankbare kuipplant. Hij bloeit de hele zomer met lilablauwe klokjes die zich aan het einde van de dag sluiten. Mooi in een hanging basket, zodat de bloemen over de rand kunnen vallen. Of laat hem middels een wigwam omhoog klimmen in de border. Probeer de winde na de bloei te vermeerderen en laat de stekken binnen overwinteren.

Buitenleven tipt vijf soorten die prachtig blauwe bloemen die bloeien in de tuin.
Blauwbaard is een opvallend laatbloeiend heestertje. Foto iVerde

Geurende blauwbaard

De bloemen van de blauwbaard (Caryopteris ×clandonensis ‘Heavenly Blue’) zijn niet alleen opvallend blauw; ze ruiken ook nog eens heerlijk! Net als het grijsgroene blad, dat geurt naar munt. Bijzonder aan deze kleine heester is ook de bloeitijd. In augustus openen de bloemen zich, die doorbloeien tot in oktober. Blauwbaard verlangt een zonnige standplaats en is droogte- én zouttolerant.

Vorig jaar was de trendkleur van het jaar Living coral. Ook daar zocht Buitenleven vijf mooie planten bij.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email