Tuininspiratie doen veel tuinliefhebbers op in bezoektuinen en bij kwekerijen. Maar ook openbare parken en tuinen hebben vaak veel te bieden. Buitenleven selecteerde vijf bijzondere openbare tuinen om te bezoeken. Met een beetje geluk kun je hier in alle rust plannen maken voor je eigen siertuin, eetbare tuin of voedselbos. 

1. Parken van Piet Oudolf

Wereldwijd heeft tuinarchitect Piet Oudolf het tuinieren met siergrassen op de kaart gezet. Hij combineert ze succesvol met langbloeiende vaste planten als rode zonnehoed (Echinacea), brandkruid (Phlomis tuberosa) en dropplant (Agastache). Helaas is zijn privétuin gesloten voor bezoekers, maar er zijn ook prachtige openbare parken van zijn hand. Zo vind je bij Museum Voorlinden in Wassenaar een prachtige Oudolf-tuin die jaarrond de moeite waard is. Ook De Vlinderhof in het Maximapark in Vleuten is van zijn hand. In Rotterdam ontwierp hij de openbare tuin van het Rheumaverpleeghuis. Tip: in Leiden wordt in 2021 een bijzondere Oudolf-tuin aangelegd bij De Meelfabriek.

Natuur en gecultiveerde vaste planten gaan heel mooi samen in de Priona Tuinen in Schuinesloot.

2. Culinaire Priona Tuinen

Inspiratie voor een natuurlijke tuin vol biodiversiteit vind je bij de Priona Tuinen in het Overijsselse Schuinesloot. Dertig jaar geleden legde Henk Gerritsen, een van de grondleggers van The Dutch Wave, deze tuin aan samen met zijn partner Anton Schlepers. Zo’n vijfduizend wilde en gecultiveerde planten vormen hier harmonieuze, natuurlijke landschappen. Sinds hun overlijden komen de verschillende tuinkamers ieder jaar weer tot bloei dankzij een groep vaste vrijwilligers. Én dankzij het succesvolle restaurant De Tuinkamer, dat hier midden in de tuin is geopend. Hier kun je (op reservering) genieten van botanische gastronomie waarbij de chef-kok zijn inspiratie haalt uit de tuin. De tuinen zijn elke zondag geopend, voor gasten ook tijdens de openingsuren van het restaurant. Benieuwd naar meer restaurants met eten uit eigen tuin? Bezoek een van deze restaurants met moestuin.

De oude, verweerde kasteelmuur van Hemmen is een mooi decor voor blikvangers als kobaltblauwe monnikskappen.

3. Geheime kasteeltuin

De romantische Kasteeltuin in Hemmen is een verborgen pareltje in de Betuwe. Letterlijk, omdat hij geheimzinnig is omgeven door oude muren. Tegen de muren klimmen kiwi’s, nectarines en kweeperen, maar ook weelderige rozen, passiebloemen en clematissen. De borders zijn klassiek vormgegeven maar eigentijds ingekleurd met sterke vaste planten: prachtriet Miscanthus sinensis ’Flamingo’, blauwe monnikskap (Aconitum napellus) en zilverkaars (Cimicifuga) bloeien hier uitbundig. In de nazomer kun je in deze tuin bijzondere nieswortel (Veratrum) spotten. De kasteeltuin is dagelijks geopend van 1 mei t/m 31 oktober.

De geurende bloemen van zeepkruid (Saponaria officinalis) werden vroeger gebruikt om schuimend zeep te maken in water.

4. Zintuigen prikkelen in Heukelshof

Dit is een van de origineelste tuinen om te bezoeken, want heemtuin Heukelshof in Alkmaar is ontworpen voor mensen met een visuele beperking. Maar ook als je goed kunt zien, is deze tuin een feestje voor de zintuigen. Zo kun je er proeven van daslook en ruiken aan aromatische planten en kruiden. Veel planten en heesters zijn geselecteerd op geur, zoals wilde rozen en zeepkruid. Ook kun je de verschillen voelen tussen allerlei aaibare planten. Met je ogen dicht is het bovendien fijn genieten van het ritselen van de planten, het klateren van een watervalletje en allerlei zangvogels. De borders zijn handig naar thema ingericht. Zo ontdek je hier planten die op arme grond leven of juist goed gedijen in een rijke bodem. Leerzaam! De tuin is altijd geopend. Op maandag-, woensdag- en vrijdagochtend zijn er gratis rondleidingen, eventueel met blinddoek.

Bloeiende akkerknoflook (Allium ampeloprasum var. Babingtonii) tussen de venkel in het voedselbos van Lekker Landgoed. Foto Lekker Landgoed

5. Inspirerend voedselbos

Ben je van plan om een eigen voedselbos of eetbare tuin aan te leggen? Laat je dan inspireren in het voedselbos Lekker Landgoed op landgoed Haarzuilens (Utrecht). Hier vind je meer dan 150 soorten eetbare planten: van kruiden, groenten en fruit tot paddenstoelen, noten en zelfs specerijen. Hiertussen zitten bekende lekkernijen als appels, pruimen en hazelnoten, maar ook nieuwe smaken zoals honingbes, kiwibes, akkerknoflook en hartnoot. De oogst gaat onder meer naar Utrechtse restaurants Héron en Landhuis in de stad. Let op: proeven mag, meenemen niet. Je kunt ook een culinaire rondleiding boeken of een zelfoogst-abonnement afsluiten. Tip: neem een kijkje bij de nieuw ontwikkelde tuinderij van het nabij gelegen kasteel De Haar.

Review deze post