rode amaryllis

De amaryllis: kleurige blikvanger met kerst

Denk je aan bloemen met kerst, dan denk je vast ook aan de amaryllis (Hippeastrum). Deze bol is kenmerkend door de opvallende, stervormige bloembladeren. Meestal bevat de lange steel geen blad, waardoor de bloem extra uitkomt. Enkele tips voor de verzorging op een rij.

amaryllis

Tips voor de amaryllis:

  • Plant de bol voor driekwart in een ruime pot met luchtige, vochthoudende potgrond. Zorg dat de potgrond voldoende vochtig blijft. Geef zonodig meer water wanneer de knoppen zichtbaar worden.

bol van de amaryllis

  • Plaats de pot op een lichte en warme plaats in huis. In het begin is een temperatuur van 21 °C ideaal. Daarna kun je de pot op een iets koelere plek zetten.
  • De belangrijkste bloeiperiode is vanaf oktober tot juni.

amaryllis

  • Je kunt de bol heel eenvoudig overhouden als de bloem is uitgegroeid. In dat geval knip je de steel drie tot vijf cm boven de steel af, zodra de bloem is uitgebloeid. Bewaar de bol op een koele en donkere plek. Water geven is dat niet nodig. In oktober kun je de bol weer op een warme plek zetten waarna de bloem in de meeste gevallen weer gaat bloeien. Dit proces kun je jaren herhalen!
  • Bijvoeding geven is niet nodig.
  • Met kerst denk je natuurlijk al snel aan de rode variant, maar de amaryllis is verkrijgbaar in veel kleuren en diverse varianten. Maak een mooie mix hiervan en combineer er op los! Maak het zo kleurrijk als je het zelf wilt.

 

Foto’s Shutterstock

 

 

Per abuis is er in de rubriek Groene Vingers in Buitenleven 2017/9 een foutje geslopen. ‘Groen gespot’ gaat namelijk over de amaryllis en niet over de flamingoplant zoals er nu staat. Op de foto is dus geen amaryllis te zien, maar een flamingoplant. Daarnaast is de flamingoplant geen bol, in tegenstelling tot de amaryllis. 

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email