De begonia, een veelzijdige plant die zowel in de tuin als binnen een favoriet is. Buiten is de knolbegonia helemaal hip. De uitbundig bloeiende planten zijn echte smaakmakers in een pottenborder. Ook als kamerplant is de plant weer helemaal terug. Zo heeft menig plantenliefhebber een stippenbegonia in zijn huis staan. Buitenleven zet de begonia in de spotlight. Zowel voor binnen als buiten.

De begonia telt 1895 verschillende soorten. Daarmee is het een van de grootste plantenfamilies ter wereld. Je kunt de plant in grofweg drie groepen verdelen: knolbegonia’s, bladbegonia’s en struikbegonia’s.

Knolbegonia

Deze soort onderscheidt zich door hun knolvormige wortelstokken. De plant bloeit rijkelijk in een breed scala aan kleuren: van helder rood tot zacht geel. De knolbegonia (Begonia tuberosa) gedijt goed in potten en bloembedden. De meeste soorten stammen af van Begonia x tuberhybrida en Begonia bertinii. Een bekende variant van de knolbegonia is de hangbegonia. Echte hangbegonia’s herken je aan de naam Cascade. Erg leuk in hoge potten of hanging baskets.

De begonia leent zich goed als kamerplant én als tuinplant
Roze hangbegonia Casade is mooi als tuinplant

Bladbegonia

Bladbegonia’s (Begonia rex) geven geen bloemen, maar sieren met hun fluwelige en kleurrijke blad. Vaak zijn de bladeren ook opvallend getekend met zilveren, roze, bordeauxrode en groene patronen. Fraai zijn ook de soorten met gekruld blad. Combineer verschillende bladbegonia’s in je huis en je hebt meteen een urban jungle gevoel. Bladbegonia’s zijn er in alle maten: van schattige mini’s tot groene reuzen.

De begonia leent zich goed als kamerplant én als tuinplant
Bladbegonia's maken goede sier met hun fluwelige en kleurrijke blad, zoals de Begonia 'Tiger Paws'

Struikbegonia

De struikbegonia staat ook wel bekend als Begonia fuchsioides. De Latijnse naam doet het al vermoeden, maar deze variant heeft veel overeenkomst met de fuchsia. De struikbegonia groeit, je raadt het al, als een struik en heeft kleine, langwerpige groende bladeren. De bloemen hangen in trossen. Deze variant is ideaal voor borders.

Begonia fuchsioides is afkomstig uit Colombia en Venezuela.

Verzorgingstips als kamerplant

Een paar praktische adviezen voor het verzorgen van je begonia’s binnenshuis:

  • Begonia’s hebben veel licht nodig, maar houden niet van felle zon. Plaats de plant in de buurt van een raam, maar niet in direct zonlicht.
  • Geef de begonia regelmatig water, de kluit mag licht vochtig zijn. Let op met sproeien, dit kan meeldauw veroorzaken.
  • Een goed doorlatende mix en een pot met drainagegaten zijn belangrijk om wortelrot te voorkomen.
  • De bladbegonia kan grote bladeren krijgen, gun de plant dus een grote pot.
  • Verschrompelt het blad? Dan heeft de plant het te warm, verhuis ‘m naar een koeler plekje in de halfschaduw.
  • Lees hier onze tips voor de verzorging van de populaire stippenbegonia.
begonia
Geen begonia's, zoals deze Begonia ×tuberhybrida, twee keer per week water

Verzorging als tuinplant

Een paar praktische adviezen voor het verzorgen van je begonia’s in de tuin:

  • Ook buiten geven de begonia’s geen voorkeur aan direct zonlicht. Plaats ze buiten dus ook in de halfschaduw.
  • Sommige begonia’s zijn vorstgevoelig en moeten binnen overwinteren of behandeld worden als eenjarige. Maar er zijn ook winterharde varianten zoals de Begonia grandis, die beter bestand is tegen lagere temperatuur en zelfs in de grond kan overwinteren.
  • Pluk uitgebloeide bloemen om het vormen van nieuwe bloemen te stimuleren.
  • Laat bloeiende begonia’s na de bloei rusten. Knip ze terug en zet ze binnen weg op een koele plek. In maart kun je ze verpotten en terug in de warmte plaatsen. Met een beetje geluk zullen ze opnieuw uitlopen.

Begonia weetjes

  • De prijs van 1 gram begoniazaad ligt hoger dan de prijs van een gram goud. Het zaad is stoffijn: in 30 gram zitten meer dan 2 miljoen zaadjes.
  • Wist je dat je met begonia kunt koken. Een snelle zoekactie op Google geeft al snel veel inspiratie. Wat dacht je van een begoniacocktail of begoniabeignets?
  • De symboliek van de plant is enigszins somber: ze vertegenwoordigen negatieve gevoelens en gedachten. In het Duits heet de eenjarige Auferstehungs-, Toten– of Sterblume, omdat ze op graven geplant werd.
  • Naast de sombere symboliek, staat de plant ook voor dankbaarheid, harmonieuze communicatie en vreugde.
Tuberous begonia combineren goed met witte variëteiten.

Deel dit bericht

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een account* of wordt premium abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
*Maak een account en krijg 3 premium artikelen gratis
3.5/5 - (20)