Pluk Amsterdam wildplukken

Blog: De vergeten rijkskas

Brave Hendrik, Heilig Boontje en Blonde Pluklof. Ze kunnen zo in het rijtje van populaire, hippe baby­namen. Maar we hebben het hier over de prachtige nostalgische namen van vergeten groenten. Komen we tegenwoordig weg met tomaat, komkommer of bloemkool, vroeger spraken ze van broccoletto, raapjes, melde, kardonzen, stoppelknol en kliswortel. We kunnen uren wegdromen bij dit soort lijstjes. Maar hoe vergeten zijn de vergeten groente eigenlijk?

Een beetje zichzelf respecterende groentejuwelier presenteert de rettich naast de radijsjes. De snijbiet naast de slasoorten en de schorseneren naast de asperges. Dat lijkt de goede kant op te gaan. Om ervoor te zorgen dat de hype geborgen blijft en niet naadloos overgaat in vergetelheid, zijn er altijd die geweldige particuliere initiatieven.

De Rijkskas

Neem bijvoorbeeld de omwonenden van het Amsterdamse Paradiso. Zij presenteerden vorig jaar plannen voor De Rijkskas. Dat is een verticale kas op een stuk braakliggend land naast Paradiso. In de Rijkskas, omringd door een rustige stadstuin vol eetbare gewassen, willen de bewoners vergeten groenten gaan verbouwen in. Het idee is om in De Rijkskas historische gewassen te telen die op schilderijen in het Rijksmuseum worden afgebeeld. Zo wordt een verband gelegd tussen de kunstwerken en het cultureel ‘eetbaar’ erfgoed. Wat een geweldig groen initiatief! De grondeigenaar moet nog toestemming geven voor dit project. Hopelijk kan hij verleid worden met een eigen geteelde maaltijd van biefstuktomaat met bataviasla, blije bietjes en krootjes, afgetopt met een oeraugurkje. We verzinnen het niet! Laten we de vergeten groente nooit meer vergeten en initiatieven als De Rijkskas heel hard steunen.

Wat vind jij? Reageer op Facebook, klik hier

Pluk Amsterdam

 

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email