Handige brandnetel

Brandnetel: voor de meeste mensen staat de plant bekend als een echte lastpak. De rups van de dagpauwoogvlinder smult er echter van. Reden genoeg om de plant een kans te geven. Nog niet overtuigd? Wij geven je meer redenen! 

Brandnetel is een eenjarige plant en erg makkelijk te kweken. De plant is niet erg kieskeurig, maar hij groeit het hardst op een goed bemeste bodem. Houd er rekening mee dat het kruid zich makkelijk verspreid. Voor je het weet staat je hele tuin vol met brandnetels! Handig voor de vlinders, maar niet erg fijn voor jou. Kweek het daarom in een hoekje van de tuin of in een pot.

dagpauwoog

Brandnetelgier

Heeft de plant zich tóch verspreid? Gooi oprukkende brandnetels niet weg, maar maak er gier van. Het is een probaat middel tegen onder meer bladluis, meeldauw, wortelvlieg en roest. Als vloeibare bemesting werkt het ook preventief; de bodem krijgt een stikstofboost, waar soorten als tomaten, komkommers, fruitbomen en bessenstruiken van profiteren. Laat een kilo niet-bloeiende brandnetels tien dagen gisten in een afgesloten vat met tien liter regenwater. Dagelijks omroeren. Voor gebruik verdunnen met water: als meststof 1:10, als insectenbestrijding 2:10.

brandnetel

Recept: brandnetelomelet (4 personen)

De plant groeit in het wild en is daarom een goedkope én duurzame toevoeging op de menukaart. Je kunt er allerlei gerechten mee maken. Deze groene omelet is een echte aanrader!

Nodig

300 gr. brandnetels
6 bosuien
2 sjalotjes
(Olijf)olie
Snuf zout
8 eieren
Peper
150 gr. roomkaas of strooikaas
Handje verse munt (gehakt)

Aan de slag

  1. Pluk de brandnetels uit de tuin. Zorg ervoor dat je handschoenen draagt!
  2. Was de planten goed en knip de stelen eraf. Gebruik alleen het blad.
  3. Kook de bladeren, zo gaat de ‘brand’ eruit.
  4. Snijd de bosui, sjalot en brandnetels in stukjes.
  5. Verhit een laagje olie in een pan en bak de bosui en sjalot enkele minuten.
  6. Bak de brandnetels enkele minuten mee.
  7. Klop de eieren met zout en peper en voeg het mengsel toe.
  8. Laat de omelet even bakken en draai hem dan om. Vervolgens kun je de kaas erop strooien.
  9. Garneer de omelet met munt.

 

1