doen

Doen in augustus & september

Het einde van de zomer nadert. Tijd om je tuin alvast klaar te maken voor de volgende! Haal je handschoenen en laarzen uit de kast en ga met ons mee naar buiten. Dit kun je allemaal doen in augustus en september.

doen

  • In augustus kun je beginnen met het maken van KOPSTEKKEN VAN KUIPPLANTEN. Soorten als Pelargonium en Fuchsia laten zich zo gemakkelijk vermeerderen. Kies hiervoor scheuten die zich dit jaar hebben gevormd; die schieten sneller wortel. Neem kopstekken van ongeveer tien centimeter en verwijder de bloemen. Haal daarna de onderste bladeren weg en snijd de stek onderaan schuin af. Doop de stek eventueel in de stekpoeder en plaats hem in een potje aarde. Geef regelmatig water.

doen

  • Vanaf september kunnen de LENTEBOLLEN weer de grond in. Je kunt nu vast mooie soorten bestellen bij gespecialiseerde bloembollenkwekers. Dubbele tulpen zijn uitgeroepen tot de bloembollen van het jaar. Ze zijn heel geschikt voor een bloementapijt in je tuin; plant ze dan in groepen van minstens 10 met een plantafstand van 7,5 centimeter. Goed om te weten: er zijn vroeg- én laatbloeiende soorten. Meer tips voor aanplanten en combineren vind je op www.bulb.com. Vast noteren: 14 oktober vindt op de Keukenhof een grote bloembollenmarkt plaats.

doen

  • Mooi zijn ze, de zaaddozen van eenjarige blikvangers als juffertje-in-het-groen (Nigella damascena) en klaprozen (Papaver somniferum). Wist je dat het zaad van deze eenjarigen – anders dan hun naam doet vermoeden – winterhard is? In september kun je ze zaaien of laten uitzaaien voor een EXTRA VROEGE BLOEI in het volgende tuinseizoen. Ook eenjarig ridderspoor (Consolida ajacis), bijenbrood (Phacelia), straalscherm (Orlaya grandiflora) en korenbloem (Centaurea cyanus) zijn het proberen waard.

doen

  • Plant in augustus nog HERFSTBLOEIENDE KROKUSSEN; ze zullen dan in het najaar nog bloeien. Fijn voor de bijen! Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar, waaronder de saffraankrokus. Geef die een warme, zonnige standplaats.

  • Slakken paren in de lente, maar ook in de herfst. Als september nat is, hebben ze het naar hun zin. Vang de meeste slakken weg, dat scheelt honderden nakomelingen. Een handige manier om SLAKKEN TE LOKKEN is met een uitgeholde meloen. Zodra de zon onder is, doen ze zich tegoed aan het vruchtvlees. Probeer ze al in de avond te vangen; ’s ochtends zijn ze vaak weer verdwenen. Bestrijden met aaltjes is ook effectief én niet schade lijk voor andere dieren. Je bestelt ze op www.biocontrole.nl. Klik hier voor meer simpele trucs om van een slakkeninvasie af te komen!

  • HOUTIG KLEINFRUIT als frambozen, bramen en aalbessen kun je het best na de oogst terugsnoeien. Later snoeien kan problemen geven door nattigheid. Bovendien gaan de takken dan weer nop zetten en dat komt de vruchten van volgend jaar niet ten goede. Snoei de takken weg die hebben gedragen. De rest van de plant kan teruggesnoeid worden tot 120 centimeter.

 

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email