bos

Blog Mirjam Enzerink: Had ik maar een bos

Als ik er de ruimte voor had, dan wist ik het wel. Dan zou ik rond mijn huis een bos aanplanten van kleine bomen, hoge heesters en schaduwminnende vaste planten en eenjarigen.

Zo’n plek waar je ook in de winter kunt genieten van kleuren en geuren in de tuin, met naaktbloeiers als toverhazelaar en het meloenboompje. Waar in het de lente zeeën van verwilderingsbolletjes bloeien. En waar het dan ritselt van de vogels die nestgelegenheden inspecteren.‘s Zomers is het een groen oerwoud waarin je je kunt ontsnappen aan de zon én het hectische bestaan. Een hangmat zou bungelen in mijn bos, met een lading kussens en tijdschriften. En in het najaar zou ik er de vruchten plukken van een heel seizoen. Hazelnoten, frambozen, sterappels en misschien wel eekhoorntjesbrood. De eenjarige die niet in dat bos mag ontbreken, is springbalsemien. De zoete geur die de roze bloemen verspreiden brengt me in een klap terug naar mijn jeugd. Nog steeds kan ik het niet laten om even in de rijpe knoppen te knijpen zodat het zaad met een plop wegspringt.
bos

Ontdektuin
Zoals laatst in de ontdektuin van De Kleine Tuinman in Dedemsvaart; een natuurlijke ‘speeltuin’, speciaal ontworpen voor kinderen. Een tuin die acuut het kind in volwassenen naar boven haalt. Kruipend en sluipend ga je er door de struiken, op zoek naar ingrediënten voor een goed gevulde heksensoep. Herfstblad, tamme kastanjes, vlierbessen en voor de kleur nog wat oranje lampionnetjes; ze liggen voor het oprapen in het speelbos. Tijdens het roeren in de pan mochten we een wens doen, met onze ogen dicht. De mijne laat zich raden.
bos
bos

Info: www.dekleinetuinman.nl

 

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email