Herfstbloeiende krokus (Crocus speciosus)
Herfstbloeiende krokus (Crocus speciosus)

Herfstbloeiende krokus voor een kleurrijke herfst

Ondanks het prachtige weer deze zomer, zie je dat de natuur zich al klaarmaakt voor de herfst. Wil je in het najaar nog genieten van mooie bloemen in je tuin, onderneem dan nu actie. Ga bijvoorbeeld voor de herfstbloeiende krokus (Crocus speciosus) of de herfsttijloos (Colchicum autumnale).

Verschillend aantal meeldraden

Op het eerste gezicht lijken de bloemen veel op elkaar. Maar kom je dichterbij dan zie je wel degelijk verschillen. Het voornaamste verschil zit hem in het aantal meeldraden. De herfsttijloos heeft er zes, de herfstbloeiende krokus drie. Daarnaast is de herfsttijloos ontzettend giftig. Van de saffraankrokus (Crocus sativus, ook een soort herfstbloeiende krokus) worden juist de stampers gedroogd en als het welbekende keukenkruid saffraan gebruikt. De stampers zijn overigens het enige eetbare onderdeel van de plant.

Bollen planten in augustus

Ondanks de verschillen, zijn beide bollen ideaal om te planten in je eigen tuin. Als je ze in juli of augustus aanplant, wacht je in september of oktober al een kleurrijke verrassing. Krokussen worden vaak gezien als aankondigers van de lente, maar deze varianten zijn in het najaar minstens zo leuk. Bovendien zorgen de fellere, paarse kleuren voor een mooi contrast met de najaarskleuren.

Colchicum 'Waterlily' (Colchicum speciosum xColchicum autumnale)
Colchicum ‘Waterlily’ (Colchicum speciosum xColchicum autumnale)

Herfsttijloos of herfstbloeiende krokus in je tuin

Zowel de herfsttijloos als de herfstbloeiende krokus is bijzonder geschikt om aan te planten in kleine groepjes. Combineer ze met een bodembedekker voor een mooie, kleurrijke border of bloembak. De bollen kun je zowel in de zon als in de schaduw planten; toch komen de bloemen in de najaarszon het best tot hun recht.

Prijswinnaar ‘Waterlily’

Bijzonder is de prijswinnende variëteit Colchicum ‘Waterlily’ (Colchicum speciosum xColchicum autumnale) Volgens de stinzenspecialisten van De Warande is deze soort ‘geschikt voor iedereen die houdt van een grapje in de tuin’. De variant is verkrijgbaar via de webshop van sterkebollen.nl. Wil je de bolletjes liever binnenshuis zien? Leg ze dan op de vensterbank en laat ze tot bloei komen. Je hoeft ze geen water te geven.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email