Japanse duizendknoop: groen gevaarte

De grootste bedreiging van deze week? De Japanse duizendknoop. De plant molesteert gebouwen, wegen, tuinen en bruggen. Wat kunnen we er tegen doen?

De Japanse duizendknoop werd lang geleden als exotische tuinplant naar Nederland gehaald. Inmiddels overwoekerd het groene gevaarte ons kleine landje. Hij is zelfs zo sterk dat hij door asfalt heen kan breken en door funderingen van huizen naar binnen kan groeien. En dat doet de duizendknoop erg snel! Kijk zelf maar.


De plant kan wel tien centimeter per dag groeien. Dat maakt de duizendknoop tot een echte lastpak. Als je ‘m uit de grond trekt, groeit die net zo snel weer terug. Wat kunnen we wel doen?

japanse duizendknoop

 4x verwijdertips

 • Met de grasmaaier
  Het is gevaarlijk om de plant te verwijderen met een machinale maaier. Hiermee kun je de stengels namelijk makkelijk verspreiden. Handmatig maaien is veiliger. Zorg ervoor dat je dichtbij de grond maait. Zo is de verspreiding van de stengels beperkt. Met maaien kun je de plant niet uitroeien of verwijderen, maar hooguit verdere verspreiding voorkomen, omdat de plant uitgeput raakt. Let op: zorg ervoor dat het maaisel goed wordt weggegooid.
 • Handmatig verwijderen
  Als de duizendpoot zich nog niet extreem heeft verspreid, kun je de plant met de hand elimineren. Zorg er wel voor dat je de plant én de wortels uit de grond trekt.
 • Chemisch bestrijden
  Deze optie kun je niet overal zomaar uitvoeren. Je kunt de plant verwijderen met gewasbeschermingsmiddelen op basis van glyfosaat. Bestrijk afgemaaide stengels met het middeltje of laat de stoppels uitlopen na het maaien en besproei dan de bladeren.
 • Duizendknopen-diner 
  De jonge scheuten van de plant zijn eetbaar voor grote en kleine grazers. Dit is een goedkope en natuurlijke manier om de plant te verwijderen, maar niet de meest effectieve. De jonge scheuten zullen namelijk worden gegeten, terwijl de oude blijven staan.

 

1