lavendel

De wereld van lavendel

Lavendel speelt de hoofdrol in Kwekerij Bastin. Buitenleven ging op bezoek en ontdekte alles over de geurende bloem. 

Lavandin: Lavandula x intermedia

Misverstandje

Kwekerij Bastin is vooral gespecialiseerd in de échte lavendel – Lavandula angustifolia -, maar kweekt ook enkele Lavandins. De twee worden vaak door elkaar gehaald. “Mensen komen vaak voor de échte lavendel zoals die in Frankrijk in de velden bloeit. Maar dat is juíst geen échte, het is Lavandin”, volgens bioboeren Roger en Linda Bastin. Lavandin (Lavandula x intermedia) is een kruising tussen de Lavandula angustifolia en spijklavendel (Lavandula latifolia). De soort is speciaal ontwikkeld voor een hoge opbrengst aan essentiële olie. “Lavandin ruikt veel sterker dan echte lavendel. Dat komt door een hoog aandeel kamfer. Voor ons klimaat is Lavandin echter minder geschikt. Die heeft het hier te goed en neigt eerder te verhouten.” Olie van Lavandula angustifolia is verfijnder en heeft therapeutische toepassingen. De opbrengst per hectare is echter veel lager, wat hem duurder maakt dan Lavandinolie.

Lavendel: Lavandula angustifolia

3x wist je dat

lavendel

  • Gebakken aardappels met lavendel superlekker is? Gebruik liefst alleen de bloem, de calix, want de knop, de corolla, is wat taai.
  • Dat er verschillende soorten van de plant bestaan, met allemaal hun eigen geur?
  • Lavendelhoning donkerder is dan andere honing? De smaak is ook sterker en kruidiger.

Lavendellimonade

Vlierbloesemsiroop is een geliefd wildplukrecept, maar wist je dat je van heel veel andere bloesem ook siroop kunt maken? Probeer het bijvoorbeeld eens met bloeiende kruiden uit je eigen tuin! Verzamel de bloemen van lavendel, rozemarijn, tijm, salie en munt en ontdoe ze van beestjes. Voeg ze dan toe aan een kokend mengsel van 250 milliliter water en 750 gram suiker. Laat het mengsel ongeveer tien minuten zachtjes pruttelen. Zeef de siroop dan en giet hem over in een fles. De siroop blijft in de koelkast ongeveer twee weken goed. Heerlijk met suikerklontjes op een warme dag!

 

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email