Eekhoorntjesbrood (Boletus edulis)
Eekhoorntjesbrood (Boletus edulis)

Lok paddenstoelen naar je tuin

Paddenstoelen zijn mooi én nuttig. Ze ruimen de boel op, helpen bij een gezonde bodem en sommige soorten leven innig samen met planten en bomen. Je kunt paddenstoelen niet planten of zaaien; wel kun je ze lokken en verwennen.

Hoe krijg je paddenstoelen?

  • Leg takken of houtsnippers op de grond, zodat er op de verteerde houtsnippers in no-time paddenstoelen (onder andere elfenbankje en zwavelkopje) op verschijnen
  • Ruim een hoekje van de tuin niet op, zodat er een vochtige, bedekte bodem met paddenstoelen ontstaat
  • Ben zuinig met kunstmest, neem liever stalmest met stro
  • Laat een gekapte boom liggen of laat de stronk staan
Vliegenzwam (Amanita muscaria)
Vliegenzwam (Amanita muscaria)

Verschil tussen zwam en paddenstoel

Er wordt heel wat gezwamd over paddenstoelen en zwammen. Een zwam is een synoniem van schimmel, ook wel fungi genoemd. Een paddenstoel is een schimmel (zwam) of in feite het vruchtlichaam van een schimmel, dus maar een heel klein deel van een schimmel. Vaak ontstaat er verwarring bij het fenomeen vliegenzwam: dat is geen zwam maar een soort paddenstoel.

Bomen praten via schimmels

Hoe magisch en vaak nog onbekend de wereld van paddenstoelen en schimmels is, blijkt uit het zogenoemde Wood Wide Web. Dit duizelingwekkende ondergrondse netwerk bestaat uit schimmels dat over de hele wereld is verbonden. De naam van dit type schimmel is mycorrhiza, kortweg myco’s. Anders dan andere schimmels die vooral plantenmateriaal afbreken, gaan myco’s juist een innige verbintenis met levende planten en bomen aan. Op die manier vormen bomen en planten via de myco’s grote, ondergrondse netwerken. De myco’s groeien rond en in de wortels van bomen en planten. Onderling vindt een sublieme ruilhandel plaats: de schimmel geeft de boom de voedingsstoffen fosfor en stikstof en de schimmel krijgt daar suiker voor terug. In onderstaand filmpje wordt dit systeem prachtig uitgelegd en wordt een leuke parallel getrokken tussen het Wood Wide Web en het World Wide Web getrokken.

Meer weten over paddenstoelen en hun mysteries? In Buitenleven 2018/8 lees je van de hoed en de rand over deze intrigerende verschijningen. De editie verschijnt op 21 september.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email