Een composthoop maken in eigen tuin – tuinieren met Buitenleven
Als je een compostbak maakt, zorg dan dat er aan de zijkanten lucht en dus zuurstof in kan.

Maak je eigen composthoop

Je kunt ervoor kiezen om je groente-, fruit- en tuinafval gewoon in de kliko te gooien. Maar er zijn ook andere opties, zoals composteren. Doe je dit goed, dan heb je een duurzame manier van afval verwerken. Het maken van een composthoop is niet moeilijk, maar vergt wel wat aandacht. Als beloning krijg je een kosteloze bodemverbeteraar voor je tuin.

Een berg vol beestjes

Compost bestaat voor een deel uit humus, een complex organisch materiaal dat het eindstadium van composteren is. De wormen, pissebedden en andere organismen die in het compostmateriaal zitten, eten het groene afval op en verteren het. Hiermee zetten ze dood plantmateriaal om in voedzame humus. Humus op zijn beurt bestaat uit zogenoemde humuszuren. Deze zuren hebben een positieve invloed op voedingsstoffen in het bodemleven en zo op de structuuropbouw in de grond. De meeste bodemdeeltjes hebben de mogelijkheid om voedingsstoffen aan zich te binden, maar humus is hier de absolute kampioen in.

Een composthoop maken in eigen tuin – tuinieren met Buitenleven
Humus ontstaat doordat wormen het afval verteren.

Zuurstof voor je composthoop

Belangrijk voor het maken van compost is contact met de bodem, zo kunnen de beestjes erbij om het op te eten. Je kunt je composthoop daarom gewoon creëren in een hoek achterin de tuin. Als je wilt, kun je de hoop omheinen met hout, pallets of gaas. Of je graaft een gat, maar dit is geen vereiste. Lucht is wél een vereiste voor je composthoop. Ventilatie is belangrijk, omdat de beestjes en andere levende organismen zuurstof nodig hebben. Hier kun je voor zorgen door groen materiaal, zoals ongekookte groente- en fruitresten, af te wisselen met bruin materiaal, zoals zaagsel en dode bladeren en takken. Soms is het verstandig om je composthoop om te keren, zodat hij een zuurstofboost krijgt.

Deze resten gooi je op je composthoop

Een composthoop maken in eigen tuin – tuinieren met Buitenleven
De verschillende lagen zijn goed te zien als je de omheining van de composthoop weghaalt.

Een composthoop houdt niet van brood, beschimmelde producten, honden- of kattendrollen en gekookt of gebakken eten. Aardappelschillen zijn ook niet echt geschikt, behalve als je de onbespoten variant er met mate aan toevoegt. Maar verder zijn alle organische materialen die in de natuur aanwezig zijn van harte welkom op de hoop. Denk ook aan stro, stalmest, gazonmaaisel, tuinafval, koffiedik, fijngemaakte hout en takken, en mest van plantetende dieren.

Zorg voor voldoende vocht

Houd het vochtgehalte van je composthoop goed in de gaten. Als hij te vochtig is, komt er te weinig zuurstof bij waardoor de hoop kan gaan rotten. Wanneer het vochtgehalte te laag is, valt de vertering stil. En dan de kern van een goede composthoop: geduld. Geef de beestjes de kans om de voedzame humus te creëren. Want goed werk heeft tijd nodig.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email