Maak je tuin winterklaar

De eerste vorst is al aan de grond geweest. Dat betekent dat er in de tuin nog een paar klusjes te doen zijn voordat de winter écht begint. Buitenleven zette enkele tips voor je op een rij, om je tuin alvast winterklaar te maken:

– Haal de kuipplanten naar binnen. Zet ze op een vorstvrije plek in huis of in een garage.

– De bloembollen mogen de grond in! Doe je dit nu, dan komen begin volgend jaar de eerste bollen in je tuin al uit. Zorg voor een gevarieerde mix van narcissen, tulpen, sneeuwklokjes, hyacinten en blauwe druifjes. Deze bollen groeien niet allemaal tegelijk, waardoor je langere tijd van verschillende bloemen kunt genieten.

Sneeuwklokje in tuin

Verplanten

– Wil je nog planten of verplanten, dan is nu de tijd. Vooral bomen, fruitbomen en beukenhagen kunnen gezet worden. De meeste planten en bomen hebben zich al ontdaan van hun blad, waardoor het de ideale tijd is om te planten.

– Verwijder de bladeren van de paden en het gazon. Bladeren kunnen het gras verstikken, schimmel veroorzaken of de stenen glad maken.

Bladafval ruimen

– Dek de vorstgevoelige planten af, bijvoorbeeld met bladeren, noppenfolie of rietmatten. Strooi blad tussen de struiken en vaste planten. Dit beschermt de grond tegen de vorst en je maakt het aantrekkelijk voor vogels. Insecten en kleine beestjes gebruiken de bladeren namelijk als beschutting en voor het voedsel. Ideaal voor de vogels dus.

 

– Zodra je tuin winterklaar is, heb je minder te doen in je tuin. Tijd dus om alvast vooruit te gaan kijken. Maak tuinplannen voor volgend jaar, bereid je voor en lees je in. Als het tuinseizoen straks weer van start gaat, kun je meteen aan de slag!

Fotografie: Shutterstock

1