Natuurlijke bestrijdingstips tegen de buxusmot

Onze tuinen en struiken zitten er vol mee: rupsen van de buxusmot. Volgens de Vlinderstichting rukt de buxusmot op en komt hij straks in heel Nederland voor. Hoe bestrijd je het dier het beste? En dan zo dier- en natuurvriendelijk mogelijk?

Niet de mot maar de rups

We zijn de buxusmot misschien liever kwijt dan rijk, omdat buxussen volledig kaalgevreten worden. Wist je dat het niet de mot is die dit doet, maar de rups? We moeten dus niet de buxusmot bestrijden, maar de buxusrups.

Controleren op de buxusrups

De buxusrups kun je het hele jaar aantreffen in je struik. De buxus heeft een groot herstelvermogen, maar als een struik jaar na jaar wordt aangevreten, is hij hier natuurlijk niet tegen opgewassen. Het is aan te raden een aantal keer per jaar je struik(en) grondig te controleren. Met name in de maanden april, mei, juli, augustus, september en oktober.

De rups loopt verschillende levenscycli door:

  • Eind mei-juni: de jonge rupsen veranderen in motten
  • Augustus: de rupsen (die voortkomen uit de motten van mei-juni) zijn in augustus volgroeid
  • September: de rupsen veranderen in motten
  • Oktober: de rupsen (die voortkomen uit de motten van september) eten van de buxus tot oktober en gaan daarna in winterslaap

De rups verandert in iedere fase van kleur. In het begin is de rups geel, later wordt hij groener met zwarte/bruine strepen en stippen. Spinsels op de bladeren van de buxus zijn ook een teken dat de rups actief is in je struik.

Vogels eten de rupsen

Vogels hebben de buxusrups als snack ontdekt. Massaal zitten ze dan ook op struiken om de rupsen eruit te pikken. Gebruik dus nooit gif om te bestrijden. Dat doodt ook andere dieren zoals bijen, lieveheersbeestjes, vlinders en mogelijk ook vogels en hun jongen.

Tips om natuurlijk te bestrijden

  • Haal de rupsen met de hand weg en knip spinsels eruit. Vergeet de pop niet ook mee te nemen. Gooi de rupsen niet los in de groenbak, hiermee kun je de tuin van de buren besmetten. Zorg dat het afval in een goed gesloten afvalzak zit. Zo voorkom je dat de rupsen toch naar buiten weten te glippen.
  • Plaats feromoonvallen. In zo’n feromoonval plaats je een lokmiddel: een capsule met het vrouwelijk feromoon van de buxusmot. Hier komen mannelijke motten op af. Als je de val op tijd ophangt, kun je de mannetjes opvangen vanaf het moment dat ze uitkomen. Als ze niet de kans hebben gehad om te bevruchten, blijven de aanwezige vrouwelijke motten onbevrucht achter. Geen eitjes betekent ook geen rupsen.
  • Bespuit je struik(en) wekelijks met de hogedrukspuit (als je geen feromoonvallen gebruikt). Een intensief klusje, maar het schijnt te werken. Toepassen in de maanden waarin de buxusrups actief is: april, mei, juli, augustus, september en oktober.
  • Je kunt aaltjes kopen, die je oplost in water en daarna over de aangetaste buxusplanten giet.
  • Volwassen buxusmotten komen af op kunstlicht, dus ook tuinverlichting. Lastig tijdens zwoele zomeravonden, maar vermijd tuinverlichting in de periode dat de buxusmot actief is.

Is bestrijding niet mogelijk of werkt het niet (goed)? Verwijder de kern van de buxus. Knip de aangetaste takken weg als de verpopping is begonnen. Gooi de takken, inclusief rupsen en spinsels, weg. Zorg ook hier dat je het afvoert in goed gesloten afvalzakken.

Categorie Tuinieren