koffiedik
Pluk Amsterdam Hollands hout

Blog: Hollands Hout

Laten we beginnen de Action de schuld te geven van alles. Er is een paradoxale beweging gaande waarbij milieubewuste, weldenkende mensen een winkel binnenlopen zonder doel. Een klein halfuur later staan zij dolgelukkig weer buiten met plastic zakken vol onnodige meuk van dubieuze komaf. Deze mensen hebben een moestuin, scheiden hun plastic en eten biologisch vlees van de boer om de hoek. We gaan er voor het gemak vanuit dat zij hun aankopen doen met lichte schroom en heus wel weten dat het niet heel erg oké is. Erger is het dat ditzelfde patroon zich afspeelt met hout en vaak onbewust.

We leggen het uit: je leeft bewust en besluit een minimoestuin te beginnen met biologische zaden. Vervolgens ren je naar een tuincentrum voor een spotgoedkope moestuinbak, waar je enthousiast je zaadjes en plantjes inzet. De bak is helaas vaak van geïmpregneerd hout. Dit product is zo zwaar bewerkt en zit zo vol met gif dat het bij het chemisch afval geleverd zou moeten worden (echt!). Dus je biologische basilicum zuigt zich vol met giffen uit de houten bak.
Het is opzienbarend dat een duurzame levensstijl moeiteloos te combineren valt met producten die onwaarschijnlijk ongezond voor ons zijn en slecht voor ons milieu.

Lokaal hout

Vaak gebeurt dit uit onwetendheid. Als je zou weten dat geïmpregneerd hout niet verbrand mag worden, omdat er kankerverwekkende stoffen vrijkomen en niet met etenswaren in aanraking mag komen, vanwege het hoge gifgehalte, zou je dan je groenten erin planten? Je kinderen op een houten vlonder laten spelen? Of een schutting om je tuin ervan maken? Nee! En wij snappen ook wel dat je niet alles perfect kunt doen en je niet alles kunt weten. Vandaar nu het goede nieuws: er is prachtig Nederlands hout (lokaal!), wat niet bewerkt hoeft te worden (fijn!) en wat vergeleken met tropisch hardhout goed geprijsd is (budget!). Dit hout komt voornamelijk van lariks- en douglas­bomen en wordt onder andere door Staatsbosbeheer geleverd. En wat is er mooier om je levensstijl te verduurzamen met producten uit eigen land, uit bossen waar je zelf in wandelt en fietst?

 

Wat vind jij? Reageer op Facebook, klik hier

 

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email