slakken

Eerste hulp bij slakkeninvasie

Slakken zijn gek op de vochtige weersomstandigheden tijdens de Nederlandse zomermaanden. Soms zijn de beestjes best handig – ze eten namelijk dode plantenresten. Maar sommige slakken zijn juist gek op levende planten. 

Als je de afgelopen maanden flink hebt staan zwoegen in de (moes)tuin, heb je geen zin in hongerige slakken. Ze eten namelijk graag sla, aardbeien, hosta’s en dahlia’s. Zonde! Met een paar tips kun jij ervoor zorgen dat jouw tuin slakkenvrij blijft.

slakken

5x tips tegen slakken

  • Kies (vanaf nu) voor planten waar slakken een HEKEL aan hebben. Dat zijn bijvoorbeeld akelei, goudsbloem, salie, klimop, varens en viooltjes.
  • Bescherm je planten met SCHERPE ‘HINDERNISSEN’. De diertjes kunnen de bladeren zo moeilijker bereiken. Maak bijvoorbeeld een gesloten kring van dennennaalden, eierschalen of schelpen rondom de planten. Ook koffiedik, cacaodoppen en knoflook zorgt ervoor dat de slakken zo ver mogelijk uit de buurt willen blijven.
  • Geef planten liever vroeg in de ochtend water. Als je ’s avonds of in de late namiddag bewatert, zorg je voor een vochtige grond die aantrekkelijk is voor de glibberige diertjes.
  • De NATUURLIJKE VIJANDEN van slakken zijn egels, vogels, spitsmuizen, kikkers en padden. Zorg daarom voor een tuin met genoeg schuilplaatsen en veel beschutting. Dan zullen deze dieren zich sneller nestelen en komen slakken minder vaak langs.

Sommige glibberige dieren zijn wél fijn om in de tuin te hebben. Benieuwd waarom wormen een aanwinst zijn? Lees het hier.

 

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email