Slimme verzorgingstips voor hortensia’s

Net over de grens bij Maastricht in ’s-Gravenvoeren (B), ligt de tuin Schopsheim van Maria Kapteijns. Zo’n twintig jaar geleden veranderde ze de overwoekerde tuin om tot een gevarieerde bloementuin. Op gevoel, zonder vooropgezet plan, leerde ze zichzelf planten combineren op kleur, vorm en hoogte. Rondom de oude boerderij plantte ze eerst hortensia’s. Nu, jaren later, heeft ze veel boerenhortensia’s en ‘Annabellen’. Haar verzorgingstips deelt ze met Buitenleven.

Kleuren en uitzichten

Het begon dus ooit met een rijtje boerenhortensia’s. Inmiddels is er méér: bloemenborders gesorteerd op kleur, een binnenplaats met kabbelend water, een poel met kikkers en een boomgaard. Over paadjes wandel je van het ene uitzicht naar het andere, over de heuvels en het naastgelegen bos. Of kom even tot rust op een van de terrassen, tussen het groen en de dieren die de omgeving rijk is.

Verzorgingstip 1: blauwe hortensia’s blauw houden

Maria: “Bij de apotheek in Nederland koop ik aluin. Dit doe ik in een grote gieter met water en laat het oplossen. Ik begiet de boerenhortensia’s hiermee: de eerste keer in april, de tweede keer eind april en tot slot in mei nog een keer. Blauw blijft zo blauw en roze wordt veel dieper roze.”

Verzorgingstip 2: ‘Annabelle’ snoeien

Maria: “De hortensia Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ knip ik na de bloei meteen tot een derde terug. Begin april snoei ik hem tussen de 20-40 cm vanaf de grond weg. Een beetje spreiden voor stevigheid. Datzelfde jaar verschijnen dan weer de grote witte bloemschermen.’

Verzorgingstip 3: boerenhortensia snoeien

Maria: “Bij de boerenhortensia’s knip ik in het begin van de winter de verdroogde bloemen eruit. Ik snoei in het voorjaar, meestal april, tot de eerste mooie knop weg. Als de eerste knop niet zo mooi is, knip ik tot de tweede. Dunne of oude takken knip ik helemaal weg tot aan de grond. Gezonde volle takken laat ik staan. Als je te veel wegsnoeit, knip je de bloemen eruit die dat jaar zullen bloeien. Net wat anders dus dan bij de ‘Annabelle’.”

Bezoek de tuin

Van mei tot oktober is de tuin van Schopsheim een aantal weekenden geopend voor bezoek. Meer lezen over tuin Schopsheim? In Buitenleven 2018/3 vind je het interview met Maria over haar tuin met nog meer handige tips en mooie foto’s. Het magazine ligt nog t/m 19 april in de winkel. Meteen bestellen, dat kan via onze shop.

foto’s: sietske de vries
Categorie Tuinieren