groenten

Vergeten groenten uit oma’s moestuin

Vroeger waren ze heel normaal in de keuken, maar nu zie je ze bijna nooit meer: vergeten groenten. Uitgekeken op de geïmporteerde paprika of de saaie sperzieboon? Kijk met ons mee naar de lekkerste groenten uit oma’s moestuin.

Hollandse groenten

Ouderwetse Hollandse groenten zijn in vergetelheid geraakt omdat de nieuwe varianten, vaak uit het buitenland, simpelweg meer in de smaak vielen. Langzaam maar zeker keren de vergeten pareltjes weer terug in de schappen. Toch komen veel supermarkten niet verder dan de aardpeer, pastinaak en zoete aardappelen. Redelijk logisch, want het onbekende wordt vaak slecht verkocht en weggegooid. Meer variatie vind je in natuurwinkels en bij biologische telers. Of, nog beter, in je eigen tuin!

groenten

Zelf groente telen

Er gaat een wereld voor je open als je het zadenaanbod bekijkt. Wist je bijvoorbeeld dat de familie wortel uit meer dan honderd leden bestaat? De meeste vergeten groenten oogst je al binnen een paar maanden. Begin dus snel, zodat je in de herfst kunt genieten van je eigen oogst.

groenten

Pastinaak

Dit familielid van de winterpeen is bezig met een ware comeback. En terecht, want de pastinaak is niet alleen erg gezond – met veel vezels, foliumzuur, vitamine C en belangrijke mineralen -, hij is ook erg lekker. De smaak is zacht, kruidig en zoet. Pastinaak kan op dezelfde manier worden verwerkt als aardappels. Maak er frietjes van, bak ze in de pan of maak er puree of soep van.

Zaaien: tot en met mei.
Oogsten: vanaf november tot maart. Laat vooral eerst de nachtvorst eroverheen gaan. Daar wordt de pastinaak zoeter van.

groenten

Gele komkommer

Hoewel de gele komkommer ‘Gele Tros’ al een oud ras is, zie je hem zelden in Nederland. Hij is minder waterig dan de normale komkommer en heeft een sterkere smaak. De binnenkant van de ‘Gele Tros’ is wit van kleur en heeft iets grotere pitjes dan de gewone komkommer. Geef genoeg water tijdens de groei, anders kan de smaak doorslaan naar bitter.

Zaaien: tot half juni.
Oogsten: augustus-september. Pluk de rijpe vruchten op tijd weg, zodat steeds weer nieuwe vruchten rijpen.

groenten

Chioggia biet

Een oud ras dat zijn naam dankt aan het Italiaanse plaatsje waaruit het afkomstig is. Het bijzondere aan dit bietje is dat hij roze en witte ringen heeft als je hem doorsnijdt, net als de rode ui. De smaak is zacht en zoet, met een licht bittertje. In eens salade ziet de chioggia er geweldig uit. Na het koken verdwijnt de kleurschakering, maar de lekkere smaak blijft.

Zaaien: tot begin juli
Oogsten: augustus-september. Binnen zestig dagen na het zaaien.

groenten

Bladcichorei

Bladcichorei wordt veel gekweekt door beginnende moestuiniers, omdat het makkelijker te telen is dan witlof. De stengels hebben een nootachtige smaak en de blaadjes zijn lekker pittig, een tikje bitter ook. Probeer verschillende soorten en kleuren voor een originele salade.

Zaaien: vanaf 20 juni tot half juli.
Oogsten: na 10 weken.

groenten

Winterrammenas

Deze pittigere variant van de radijs is zwart van buiten, langwerpiger van vorm en wit van binnen. Het vruchtvlees en vooral de schil zijn erg pittig, gebruik het dus spaarzaam. Geraspt kun je het in een salade verwerken of als garnering van soepen gebruiken.

Zaaien: van 20 juni tot 20 juli.
Oogsten: oktober-november. Oogst de laatste exemplaren voordat het gaat vriezen.

Kleurige wortelen

Hoewel er in heel Europa voornamelijk oranje wortels worden gegeten, is dat lang niet altijd zo geweest. De gele wortel schijnt de oerwortel te zijn, maar ook de witte en paarse wortelen gaan verder terug in de tijd dan hun oranje familielid. Zaai een mooi kleurenmengsel met de naam ‘Rainbow mix’. Al die verschillende kleuren wortelen zijn niet alleen divers van smaak, ze bevatten ook ieder hun eigen voedingswaarden en vitamines.

Zaaien: tot en met juli.
Oogsten: na 10 weken.

5x zaaitips

  • Kies een plek uit die een deel van de dag in de zon ligt en een ander deel in de schaduw.
  • Egaliseer de grond met een hark. Hark de bovenlaag losjes ‘zaaiklaar’.
  • Houd tussen de planten de rij- en plantafstand aan die op de verpakking staat aangegeven.
  • Zaai zo dun mogelijk. Alles wat je morst, moet je na het ontkiemen wegplukken.
  • Dek de zaden af met een dun laagje aarde en geef water met een tuinslang met broes.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email