vleesetende planten

Vleesetende planten: trucjes en slimmigheden

Vleesetende planten zijn sluwe baasjes. Met zo’n magische plant op de vensterbank kun je uren genieten van trucjes en slimmigheden.

Iedere plant heeft zijn eigen tactiek om insecten te eten. De een doet het met klevende dauwdruppels, de ander gebruikt zijn dichtklappende traliebladeren. De plant komt oorspronkelijk uit de tropen, maar ook in Nederland heb je meer vleesetende planten dan je zou denken”, zegt Rogier van Vugt, van de Hortus botanicus Leiden, die een grote collectie vleesetende planten bezit. “De bekendste is de zonnedauw. Die zie je veel bij vennetjes, waar de grond arm en zuur is. Een minder bekend vleesetend plantje is het vetblad. Dat groeit in het oosten van Overijssel en past dezelfde dauwdruppeltruc toe als de zonnedauw.” De truc houdt simpelweg in dat de plant insecten misleidt met de druppels. Dat is namelijk niet écht dauw, het zijn kleverige druppels waaraan de diertjes blijven plakken.

Benieuwd hoe verschillende vleesetende planten hun voedsel oppeuzelen? Kijk mee:

Vegetarische planten

Maar wist je dat niet iedere vleesetende plant insecten eet? Er bestaan ook vegetariërs. Vleesetende planten kunnen zich namelijk aanpassen als de beste en als er geen insecten in de buurt zijn, betekent dit soms: je menu veranderen. Sommige tropische bekerplanten halen daarom hun voedingsstoffen uit bladeren die uit de bomen in hun beker vallen. Andere leven van muizen en vleermuizen die in hun beker poepen.

vleesetende planten

3x vleesetende planten kweken

  • Vleesetende planten kunnen niet tegen kalk. Voed ze daarom met regenwater.
  • De planten vinden niet voor niets hun oorsprong in de tropen: ze hebben veel zonlicht nodig.
  • De tropische vleeseters zijn ook gewend aan een vochtige omgeving, zet ze daarom niet op de verwarming!

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email