Aanplanten doe je vanuit een pot en dat kan het hele jaar door, behalve als het vriest.
Aanplanten doe je vanuit een pot en dat kan het hele jaar door, behalve als het vriest.

Wanneer kun je het beste verplanten en aanplanten?

De vraag wanneer je nog kunt verplanten, was vroeger eenvoudiger te beantwoorden. Toen werd er namelijk veel minder in potten aangeboden. Je wist dat je kon verplanten zodra de bladeren van bomen en struiken waren gevallen. De herfst en de winter (zonder vorst) zijn de beste periodes om te verplanten.

Aanplanten en verplanten

Allereerst is er een verschil tussen aanplanten en verplanten. Aanplanten doe je vanuit een pot en dat kan het hele jaar door, behalve als het vriest. Deze planten hebben namelijk al een compacte kluit gevormd, zodat ze nauwelijks of geen wortels verliezen en goed in de vaste grond kunnen doorgroeien.

Verplanten in rust

Zorg dat bij het verplanten de kluit niet te lang boven de grond ligt.
Zorg dat bij het verplanten de kluit niet te lang boven de grond ligt.

Verplanten doe je als een vaste plant, struik of boom al in de grond staat. Je kunt vaste planten, struiken en bomen heel goed verplanten als ze in rust zijn: vanaf het begin van de herfst tot het einde van de winter. Volgens kenners is het beste tijdstip de vroege ochtend of de avond, dat zijn momenten dat er weinig of geen sapstroom is. Veel tuinliefhebbers weten niet dat je in de wintermaanden goed kunt verplanten. Als het niet vriest, is er niets aan de hand. Een windstille, bewolkte dag leent zich perfect om te verplanten. “Let er tijdens het verplanten op dat de kluit niet te lang boven de grond ligt of bescherm die tijdelijk met een doek, zodat de wortels niet uitdrogen”, adviseert Lieuwe Westra van Tuinkeur.

Na verplanten goed water geven

Na het verplanten moet je goed kijken of de beplanting voldoende ondersteuning heeft, want tijdens de handeling zijn de wortels die voor verankering zorgen vaak afgestoken. Voor windvangers kun je dan een boompaal plaatsen voor extra steun. Geef de planten goed water zodra ze op de nieuwe plek staan. En houd er rekening mee dat het ook kan mislukken. Verplanten lukt namelijk lang niet altijd, want soms verliezen struiken en bomen wel negentig procent van hun wortels. Dus alle reden om te wachten met verplanten totdat al het blad eraf is in het najaar en de vrieskou uit de lucht is.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email