winter2017

Wat te doen in de tuin in december?

Met de winterse temperaturen heb je vast minder zin om in je tuin aan de slag te gaan. Toch zijn er deze maand nog een paar dingen die je kunt doen om je tuin zo goed mogelijk de winter door te laten komen. Even doorbijten dus, zodat je na afloop met een kop warme chocolademelk en een Buitenleven op de bank kunt ploffen!

Tips in december:

Vogel in tuin op bevroren tak

  • Heb je vorige maand nog geen bloembollen gezet? Geen paniek! December is nog steeds geschikt om ze te planten. Kies voor verschillende soorten en kijk welke bol wanneer uitkomt. Zo kun je verschillende maanden genieten van steeds weer nieuwe soorten die uitkomen.

Narcissen komen uit bloembollen

  • Zo lang er nog geen vorst in de grond zit, kun je nog bomen, planten en struiken verplanten in de tuin. Let er bij het verplanten wel op dat je de wortels niet te lang uit de aarde en in de kou laat liggen.
  • De (kuip)planten die je naar hebt gehaald, hebben nog altijd je aandacht nodig. Loop ze even na. Is de ruimte nog altijd vorstvrij? Vergeet ook niet om ze op tijd water te geven.
  • Vergeet ook de vogels niet. Bij lichte vorst kun je ze nog vers drinkwater aanbieden. Doe dit niet bij strenge vorst. Bijvoeren mag ook, bijvoorbeeld met pinda’s en vetbollen. Meer over het voeren van vogels lees je in Buitenleven 2018/1.

Vogel in de tuin eet vogelvoer

  • De fruitbomen en rozen kun je wat extra kalk geven. De druif kun je deze maand nog snoeien en ook die kun je voorzien van extra kalk.
  • Ondanks het feit dat veel bomen nu redelijk kaal zijn, ligt er nog genoeg bladafval op de grond. Veeg de paden schoon en hark de bladeren van je gazon.

Foto’s: Shutterstock

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email