wormenhotel

DIY: wormenhotel

We verliezen iedere minuut dertig voetbalvelden aan vruchtbare grond. Dertig! We putten de bodem uit, en daarmee gaat veel landbouwgrond verloren. De oplossing? Een wormenhotel.

De diertjes dineren graag met afval als schillen, klokhuizen en koffiedik en maken hier vervolgens compost van, dat ervoor zorgt dat de bodem vruchtbaar blijft. Met een wormenhotel op je balkon of in je tuin kun je gft-afval omzetten in duurzame compost. Dat is een stuk efficiënter dan het afval ophalen en buiten de stad verwerken, om het vervolgens in zakken in de stad te koop aan te bieden.

DIY: wormenhotel

Een wormenhotel maak je makkelijk zelf: bestel compostwormen (dat zijn vaak tijgerwormen) op internet of haal ze gratis op bij een wormenophaalpunt (via nudge.nl) bij jou in de buurt en ga aan de slag met de DIY van FoodGuerrilla, die je ook in Buitenleven #4 kunt vinden.

wormenhotel

Foto: Shutterstock

Tijgerwormen

Geef de tijgerwormen niet te veel citrusvruchten, brood (gaat schimmelen), gekookte groenten en pastaresten. Wel: groente- en fruitresten, koffiedik (met filter), thee(zakjes), tuinafval, papier en karton (in kleine stukjes). Het is belangrijk dat het hotel een goede mix aan organisch materiaal en houtige materialen bevat (tuinafval of ongebleekt papier of karton, bijvoorbeeld eierdozen). Een mooi evenwicht zorgt ervoor dat het hotel niet stinkt. Zet het wormenhotel op een schaduwrijke plek, niet in de felle zon. In de winter is vorst een gevaar. Bubbeltjesplastic of een dekentje zorgt ervoor dat de wormen niet doodvriezen. Kijk voor meer informatie over thuis composteren op compostgilde.nl

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email