Tuinontwerper Machiel Vlieland ontwierp maakte in Leiden een heuse wandeltuin. Waar hij normaal zijn inspiratie haalt uit Engelse tuinen, was dit ontwerp een knipoog naar het High Line Park in New York. Het volledige artikel lees je in Buitenleven 2020/1.

Harde lijnen

Het is Machiel gelukt om de sfeer van het New Yorkse wandelpark over te brengen in deze tuin. En net als het park nodigt de tuin uit tot een interessante wandeling. Dit was dan ook de enige wens van de eigenaren van de wandeltuin. Hij liet de harde lijnen van een rails terugkomen in de eiken staanders en cortenstalen liggers. Deze lijnen komen ook in de omgeving van de tuin terug: de tuin bevindt zich namelijk in hartje Leiden. De stad met haar strakke grachten en monumentale statige panden.

Kijkje in de wandeltuin

Afhankelijk van het seizoen is er elke dag wat te beleven. Steeds bloeit er iets nieuws.

Zachte beplanting

In de rest van de wandeltuin is juist zachtheid benadrukt met de beplanting, zonder de historische omgeving van Leiden te verbergen. Net als in New York gebruikte hij siergrassen en vaste planten. “Wanneer je de beplanting in groepen aanplant en zichzelf reddende soorten uitkiest die niet woekeren, blijven de borders in harmonie”, zegt Machiel. Hij gebruikte hiervoor Echinacea, Stachys officinalis ‘Rosea’, Salvia en verschillende soorten Stipa en Astilbe.

Een echte wandeltuin

Wat opvalt, is het gebrek aan zitplaatsen. Dit komt doordat het niet de hoofdtuin is van de eigenaren: het is een buurtuin. Om het parkthema te benadrukken, maakte Machiel de borders niet te breed. Een kruispad is aangelegd om de planten nader te ontdekken. Het nodigt uit om te wandelen, stoppen en de borders van alle kanten te bekijken. Wil je meer weten over deze wandeltuin? Je leest het in Buitenleven 2020/1. Deze ligt nog tot en met 6 februari 2020 in de winkel.

Download de plattegrond van De Tuinontwerper Buitenleven 2020-1

Wil je inspiratie voor een andere tuin die in alle seizoenen interessant blijft? Lees dan verder over het tuinontwerp: bloemrijk in de zomer, krachtig in de winter.

Review deze post