Femke blogt: Kamperen in eigen huis

Hét ultieme buitenlevengevoel beleef je toch wel door te gaan kamperen. Dat zal iedere fanatieke kampeerder beamen. Kriebelende grassprieten aan je voeten, het geluid van een regenbui die ‘s nachts tegen het tentzeil slaat – terwijl je hoopt dat je tent niet gaat lekken – en het gevoel dat het toch een klein beetje behelpen is: heerlijk! Het is alleen jammer als blijkt dat je niet kampeert op een luxe camping in zonnig Zuid-Frankrijk, maar gewoon in je eigen huis.

Retrocaravan

Begrijp me niet verkeerd. Pim en ik zijn gek op reizen én op kamperen. Zo dol zelfs dat we – of beter gezegd Pim – eens in een opwelling een caravan hebben gekocht. Vraag me niet naar het verhaal, maar sindsdien zijn we in het bezit van een retrocaravan. Compleet met van die vrolijke, oranje gordijntjes. Tot mijn spijt verkiezen we nog vaak het vliegtuig boven de caravan, waardoor die nu in een opslag stof staat te vangen. Dat we op dit moment door de verbouwing min of meer kamperen in ons huis, is echter van een iets andere orde dan we gewend zijn.

Verbouwen

Dit kampeergevoel is de laatste weken pas ontstaan. Wanneer je gaat verbouwen of renoveren, begin je namelijk eerst met de zaak af te breken. Dat had ik me niet zo goed gerealiseerd toen we aan deze verbouwing begonnen. Bovendien heeft niemand mij dat echt duidelijk verteld. Misschien maar goed ook, want ik betwijfel of we hier anders überhaupt aan waren begonnen. Dat afbreken begon nog vrij onschuldig allemaal: de oude kozijnen gingen eruit, de stenen van de buitenmuren werden afgekapt. Een muurtje werd doorgebroken en tot slot werd het plafond er ook nog uitgehaald.

Het dak eraf

Na deze redelijk schappelijke aanpassingen werd het pas echt menens. Het dak ging eraf. Letterlijk. En de timing kon niet slechter. De afgelopen zomer was er geen onderwerp zo populair als de aanhoudend hoge temperaturen. Heel Nederland zuchtte en kreunde en kon het alleen nog maar hebben over de hitte. Het werd op een gegeven moment zelfs zo heet dat metselen niet meer mogelijk was, omdat het cement al opdroogde nog voor er één steen was gelegd. Iedereen verlangde naar een flinke regenbui.

Kamperen in de regen

Nou, die regen kwam er. Op dezelfde avond dat het eerste deel van het dak eraf ging, voelden wij de eerste regendruppels. Omdat een huis zonder dak toch niet zo handig is, hadden we al overal zeil gespannen. Je weet in de Nederlandse zomers tenslotte maar nooit… Na enkele dagen zonder dak, begon het dan ‘eindelijk’ flink te regen. Tijdens een van de vele buien werd ik ‘s nachts gewekt door het geluid van tikkende regendruppels op een zeil. Precies alsof ik op de camping was. Helaas werd dit kampeergeluk ruw verstoord toen ik me realiseerde dat ik thuis was. Ik rende meerdere malen met emmers en dweilen op en neer, maar mijn pogingen bleken niet voldoende te zijn. Overal zagen we dat het binnen begon te lekken en ontstonden er kringen op de muren. Hierop besloot Pim grover geschut in te zetten: pur. De kieren werden gevuld en wonder boven wonder hield de regenbui ook op.

Stromende regen

Niet veel nachten later werden we weer geteisterd door flinke hoosbuien. Pim sprong uit bed, schoot zijn laarzen aan en rende naar buiten om het wapperende zeil vast te maken. Slechts in zijn boxershort en op een soort zevenmijlslaarzen zag ik hem in de stromende regen voorbij rennen met planken. Ik kon niets meer doen dan wachten met een droge handdoek in mijn handen, duimend dat de overburen niet toevallig uit het raam keken die nacht. Dat had een bijzonder beeld opgeleverd. Sinds die nacht is ons huis weer redelijk ‘lekvrij’. Maar liever ga ik de volgende keer gewoon in onze retrocaravan kamperen.

 

Femke op een hek bij de koeien.Buitenleven-redacteur Femke van der Palen blogt elke maand over haar stap om van de stad naar het platteland te verhuizen. Samen met haar man knapt ze een klushuis op – dat gaat niet altijd van een rieten dakje – en staan er schapen in hun wei. Haar avonturen lees je op www.buitenleven.nl

Categorie Uncategorized