Denk je aan vervelende insecten, dan popt bij velen tegenwoordig de buxusmot op. Er is geen ander diertje dat zo veel besproken is bij tuinliefhebbers. Al zijn slakken en muggen natuurlijk ook niet de meest welkome gasten. Wij maakten een top 7 van vervelende insecten die in lente en zomer vaak voor overlast zorgen én geven tips hoe je op diervriendelijke manier van ze afkomt.

 

1. Buxusmot

Daar is hij dan, de aanvoerder van deze lijst met vervelende insecten: de buxusmot. De nachtmerrie van buxusliefhebbers. Is je enige optie om gewoon alle buxus uit je tuin te halen? Gelukkig niet. Om de mot voor te zijn, wil je de rups bestrijden. Deze vind je vooral in de maanden april, mei, juli, augustus, september en oktober in je stuik. Er zijn tal van diervriendelijke manieren om de buxusmot te bestrijden. Mocht je toch je buxus willen vervangen, dan zijn daar genoeg opties voor. Bijvoorbeeld Japanse hulst. Lees de hele top 5 van vervangers voor de buxus.

 

Wist je dat de buxusmot een nachtvlinder is?

2. Luizen

Schildluis, bladluis en dopluis. Luizen zijn er in verschillende soorten, maar zijn allemaal net zo vervelend. Ze kunnen flinke schade toebrengen aan je planten, dus krijgen ze een plekje in de top 7 van vervelende insecten. Hoe gezonder je plant, hoe beter deze zich kan weren tegen luizen. Gelukkig zijn er manieren om de planten die toch slachtoffer van luizen zijn geworden er weer bovenop te helpen. Zoals afspuiten met ijswater of een emmer water vullen met brandnetel en knoflook en dit mengsel op de plant spuiten. Welke bestrijdingsaanpak bij welke luissoort werkt, ontdek je in dit artikel.

Er zijn verschillende soorten middeltjes tegen luizen die je zelf kunt maken.
De gewone wesp wordt ook wel de limonadewesp genoemd.
De gewone wesp wordt ook wel de limonadewesp genoemd.

3. Wespen

Dit beestje is onmisbaar in deze lijst van vervelende insecten. ‘Gewoon rustig blijven, dan doet de wesp dat ook’ is vaak het advies als deze zoetekauw om je oren vliegt. Voor veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je al een keer gestoken bent (bekijk wat je kunt doen tegen een wespensteek). Om je heen zwaaien maakt ze boos en als je ze dood maakt, scheiden ze een geur af die nog meer wespen aantrekt. Dat zijn dus zeker geen oplossingen. Gelukkig zijn er diervriendelijke manieren die ervoor zorgen dat jouw avondje barbecueën niet wordt verstoord. Vul bijvoorbeeld een schaaltje met filterkoffie en steek dit aan. Wespen houden niet van deze geur en blijven weg. Nog meer tips om wespen te verjagen vind je hier.

 

4. Slakken

Dit vervelende weekdier vind je tussen vegetatie, composthopen, afgevallen bladeren, hout, stenen of in spleten. Deze veelvraten gaan ’s nachts of na een goede regenbui op zoek naar de lekkerste hapjes in je moestuin of aangelegde border. Maar een beetje lui zijn ze wel, want ze houden niet van obstakels. Zo kunnen fijngemalen eierschalen rondom je planten al helpen tegen slakken. Lees hier nog meer diervriendelijke oplossingen om slakken te bestrijden.

 

De ergste vijand van de slak is uitdroging.

5. Muggen

Deze kleine zomergasten kunnen een grote last zijn. Een paar dagen flink krabben aan je muggenbulten is een domper op een heerlijke avond buiten zitten (bekijk hier tips tegen jeuk). Wist je trouwens dat mensenbloed dient om de eitjes te laten rijpen? Ondanks dat je ze misschien liever kwijt dan rijk bent, hebben ze een belangrijke functie in de natuur. De larven houden water schoon en volwassen muggen zijn weer voer voor onder andere vogels. Probeer dus een diervriendelijke aanpak, zoals het planten van mugwerende planten. Bekijk vijf planten die muggen tegenhouden en ga aan de slag in je tuin.

 

muggen verjagen
De citronellakaars is de bekendste manier om muggen te weren.
Vooral als je een weekendje weg bent geweest en je hebt fruit laten liggen, kun je last hebben van fruitvliegjes.
Vooral als je een weekendje weg bent geweest en je hebt fruit laten liggen, kun je last hebben van fruitvliegjes.

6. Fruitvliegjes

Vervelende insecten voorkomen is beter dan genezen en dat geldt zeker bij fruitvliegjes. Rijp fruit, lege bier- en wijnflessen en je vuilnisbak lokken bij warm weer in eerst instantie een paar fruitvliegjes, maar binnen no time zijn het er driehonderd. En dan? Verwijder die overrijpe banaan waar ze zo dol op zijn, haal de stofzuiger door de kamer en houd de afwas goed bij. Bewaar je fruit en groente in afgesloten bakken, dat helpt ook. Wil je ze toch bestrijden, lees onze tips voor het bestrijden van fruitvliegjes.

 

7. Vliegende mieren

Heb je weleens een hele zwerm mieren op elkaar gezien? Die zijn waarschijnlijk aan hun bruidsvlucht bezig. Mieren uit verschillende kolonies mengen dan met als doel hun eigen kolonie beginnen. Ze komen tevoorschijn als de temperatuur hoog is en de luchtvochtigheid en wind ideaal zijn. Gelukkig zijn ze niet gevaarlijk, maar je kunt er wel even last van hebben. Wil je toch liever van de vliegende mieren af? Lees verder over tips tegen vliegende mieren.

 

Buitenleven stelde de top vijf vervelende insecten samen
Vliegende mieren mengen met andere kolonies om incest te voorkomen.
5/5 - (1)