In het vroege najaar verwilderingsbollen planten, zorgt in het voorjaar voor een kleurexplosie in de tuin. Tuinieren met Buitenleven
Wilde kievitsbloem (Fritillaria meleagris) is een prachtig bloemetje om te laten verwilderen.

Verwilderingsbollen planten in het najaar

Het vroege najaar is dé periode om verwilderingsbollen te planten. Deze bollen zijn winterhard en kunnen zich handhaven en vermeerderen. Daar heb je dus met weinig inspanning ieder jaar plezier van. Narcis, winterakoniet en sneeuwklokjes zijn vroegbloeiende verwilderingsbollen, die al begin oktober geplant kunnen worden.

In het vroege najaar verwilderingsbollen planten, zorgt in het voorjaar voor een kleurexplosie in de tuin. Tuinieren met Buitenleven
Plant opvolgende bollen zoals de winterakoniet (foto) en narcis in je tuin, zodat je langer plezier hebt van bloemen en kleur.

Kies je favoriete bloem

Bollen laten verwilderen is heel simpel: kies de bloembollen die je mooi vindt, stop ze vóór november in de grond en kijk er niet meer naar om. De bloemen komen vervolgens ieder jaar terug en verspreiden zich. Veel verwilderingsbollen zijn stinzenplanten, historische planten die zich al eeuwenlang rondom ‘stinzen’ (burcht of landhuis) verwilderd hebben en dus ideaal zijn om te laten verwilderen in je eigen tuin. Bekende stinzenplanten zijn de krokus, bosanemoon, sterhyacint, lenteklokje en kievitsbloem. De bloemen geven veel kleur, je ziet ze vaak langs bermen of bij oprijlanen.

In het vroege najaar verwilderingsbollen planten, zorgt in het voorjaar voor een kleurexplosie in de tuin. Tuinieren met Buitenleven
Wat geeft een fijner voorjaarsgevoel dan narcissen in je tuin?

Plant de bol en verwilderen maar

Kies voor het planten een plek in de tuin uit waar niet of nauwelijks wordt gespit, zo laat je de bollen automatisch verwilderen. Schep de aarde een beetje om, want dan kun je makkelijker planten. Wat handige tips voordat je begint:

  • Om lange tijd plezier te hebben van bloemen, kies je bollen die elkaar in bloei opvolgen. Denk aan sneeuwklokjes en krokussen.
  • Vroegbloeiende bolletjes plant je begin oktober, liefst onder bomen en struiken die blad verliezen.
  • Werk niet in strakke lijnen, maar verspreid de bollen willekeurig. Dan is het effect het grootst.
  • Plant de bolletjes drie keer zo diep dan dat de bollen groot zijn. Let bij grotere bollen op dat ze met het puntje omhoog liggen.
  • Na het planten druk je de grond even stevig aan. De schoffel blijft voorlopig in de schuur staan: de bollen doen zelf het werk.

Laat loof met rust

Verwilderingsbollen halen hun voeding uit het loof, dus verwijder dit niet. Als je narcissen plant in het gras, kun je pas maaien als het loof is afgestorven. De bol zal zich uitzaaien en in het voorjaar geniet je van een explosie aan kleur. Heb je nog uitgebloeide bloembollen liggen? Hergebruik deze aan de hand van onze tips. 

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email