Verschillende soorten Cymbidium. Foto Orchids-info.com
Verschillende soorten Cymbidium. Foto Orchids-info.com

Verzorg en style je Cymbidium

Oktober is de start van het Cymbidium-seizoen. Dan kun je weer genieten van deze stijlvolle snijorchidee in de meest wonderlijke kleuren: van wit, geel, groen, roze, rood tot bruin. Slechts één tak geeft je interieur vier tot zes weken volop allure.

Orchidee uit de Himalaya

Van oorsprong komt de Cymbidium uit het Himalayagebergte en inmiddels zijn er al meer dan veertig botanische soorten. Het is een sterke plant met lange, smalle bladeren en zes of meer bloemen, soms zelfs meer dan twintig. De Cymbidium heeft meestal één tak, maar hoe ouder de plant, hoe meer takken eraan kunnen komen.
De naam verwijst naar de holle, boogvormige, gewelfde lip in de vorm van een bootje (kymbos in het Grieks). Er is een kleinbloemige soort van 30 tot 70 cm en een grootbloemige soort van 70 tot 80 cm. Je zet hem meestal in een vaas of een pot.

Cymbidium in een vaas. Foto Orchids-info.com
Cymbidium in een vaas. Foto Orchids-info.com

Verzorgingstips voor Cymbidium

De beste temperatuur voor de Cymbidium is tussen 12 en 20 ⁰C. Zet de plant op een lichte plaats, maar niet in de zon. De bloeitijd is een maand of iets langer, waarbij hij korter bloeit naarmate het warmer is. Verder zijn de volgende zaken belangrijk:

  • Dompel de plant na aankoop direct in water (maar haal de plant niet uit de binnenpot) en dompel vervolgens eens per week gedurende tien minuten.
  • Als je de plant in een vaas zet, snijd dan de steel schuin af. Ververs elke vijf dagen het water en snijd steeds opnieuw de steel een klein stukje af.
  • Geef eventueel eens per maand orchideeënvoeding.
  • Snijd na het bloeien de tak geheel weg en plaats de plant zo’n tien weken op een koele, maar lichte plek. Zo kunnen er nieuwe scheuten ontstaan.
  • Verpot de Cymbidium bij voorkeur in het voorjaar, op het moment dat hij begint te groeien. Geef dan een paar dagen geen water.
Cymbidium in vazen op tafel. Foto Orchids-info.com
Cymbidium in vazen op tafel. Foto Orchids-info.com

Stylingtips voor Cymbidium

Door het formaat heeft de plant een zware top. Daardoor kun je wel een stevige pot gebruiken. Er zijn evenzoveel mogelijkheden als je fantasie reikt. Enkele voorbeelden:

  • Plaatsen in een sobere basis, zoals zwaar keramiek, een hoge schaal of een holle boomstam.
  • Met de gehele steel in een vaas zetten, alleen of in combinatie met andere snijbloemen.
  • Inkorten of de bloemen er voorzichtig afplukken, wat Cymbidium heel geschikt maakt als tafeldecoratie.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email