Hortensia in huis halen: fleur in januari je interieur op met de tips van Buitenleven.
Kamerhortensia's brengen kleur in huis. Foto Hydrangeaworld.com

Vier redenen om een hortensia in huis te halen

Heb jij je huis al opgefleurd met een mooie hortensia? De maand januari is namelijk de perfecte tijd om deze kleurige en veelzijdige kamerplant in huis te halen. Vier redenen waarom de hortensia een goede remedie is tegen het grijsgrauwe weer én een aanwinst voor je huis.

1. Kleurt bij ieder huis

De hortensia (Hydrangea) staat symbool voor gratie, schoonheid en overvloed. Dat laatste hoeven we vast niet uit te leggen, kijk alleen al naar de vele soorten hortensia’s die tegenwoordig verkrijgbaar zijn. Verschillende fleurige kleuren of zelfs met tweekleurige bloemen. De royale bolle vormen van de bloemetjes maken het helemaal af. Deze veelzijdigheid zorgt ervoor dat de kamerhortensia in ieder interieur past, van klassiek tot modern en van landelijk tot industrieel.

2. Prikkelt je creativiteit

Heb je de hortensia in huis gehaald, dan kun je er alle kanten mee op. Dat begint al met het kiezen van de pot. In een robuuste bak van staal of beton krijgt je kamerhortensia een stoere look, terwijl een rieten mand voor een landelijke sfeer zorgt. Of zet hem tussen andere kamerplanten voor het creëren van een urban jungle met een kleurrijk tintje. Een mooie combinatie maak je met sierasperge (Asparagus densiflorus ‘Sprengeri’) of een krulvaren (Nephrolepis exaltata). En waarom zou je je kamerhortensia op de grond zetten? Met een macraméhanger of kokedama breng je kleur in de lucht. In het geval van de hortensia is het handig voor een stevige plantenzak te kiezen, omdat de vochtige potgrond zwaarder is.

Hortensia in huis halen: fleur in januari je interieur op met de tips van Buitenleven.
Hortensia’s prikkelen de creativiteit. Foto Hydrangeaworld.com

3. Geeft energie

Dat kamerplanten een positief effect hebben op het klimaat in je huis weet je vast al. Ook de hortensia verbetert de luchtvochtigheid door de sterke vochtregulerende werking. Het water dat via de wortels wordt opgenomen, geven de bladeren weer af aan de lucht. De hortensia doet dit fanatiek waardoor het een van de weinige kamerplanten is die echt veel bijdraagt aan de luchtvochtigheidsgraad en dus aan jouw gezondheid en energie.

4. Heeft geen uitgebreide verzorging nodig

Hortensia in huis halen: fleur in januari je interieur op met de tips van Buitenleven.
Een kamerhortensia staat het beste op een lichte plek en niet direct in de volle. Foto Hydrangeaworld.com

Ook fijn: om lang van de bloemenpracht van je hortensia te genieten, is alleen genoeg water (en liefde) nodig. Een lichtvochtige grond is voldoende. Gaat je hortensia hangen dan doet een flinke slok water wonderen. Voor een extra lange bloei kun je eens per twee weken plantenvoeding aan het water toevoegen. Zet je kamerhortensia op een lichte plek en niet direct in de volle zon. Zo heb je nog maandenlang plezier van je eigen huishortensia!

Meer weten over hortensia’s?

Je koopt kamerhortensia’s van januari tot en met mei bij tuincentra, supermarkten en bloemisten. Kijk voor meer info en inspiratie op de website van Hydrangea World. Vanaf half mei is het mogelijk om kamerhortensia’s op het balkon, terras of in de tuin te zetten. Maria Kapteijns van tuin Schopsheim deelde eerder enkele slimme verzorgingstips voor hortensia’s met Buitenleven.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email