Een salade met je eigen verse radijsjes en lente-ui of een heerlijke quiche met courgette die je net van de plant hebt gesneden. En er gaat niets boven de smaak van je eigen tomaten, komkommers en paprika’s. Een moestuin klinkt als een fijne droom, maar is voor veel mensen lastig of te veel werk. Deze negen makkelijke groenten zijn eenvoudig te zaaien en te telen en vragen dus niet al te veel werk. Sommige groenten kun je ook in pot kweken op je terras op balkon.

Tips om te zaaien

Om het groeiproces een handje te helpen, kun je de grond extra voorbereiden. Strooi wat zaaigrond in de geultjes voor het zaad, dan gaat het kiemen een stuk makkelijker. Dek de zaadjes af met tuinaarde, anders krijg je vogels op bezoek. Duw alles goed aan en groeien maar! Heb je niet veel ruimte in de tuin? Kies dan makkelijke groenten die de hoogte in groeien. Met gaas of een raster tegen de gevel of schutting op een zonnige plek, groeien komkommer, courgette of pompoen mooi omhoog.

Makkelijke groenten kweken doe je zo; zaaien, water geven en laten groeien – Tuinieren met Buitenleven
Zaai radijsjes het beste van maart tot augustus.

1. Radijs

Ben je een leek in de kunst van het moestuinieren? Start dan met radijs, want daarmee kan het bijna niet misgaan. Zaai van maart tot augustus; radijsjes kiemen vervolgens snel en groeien makkelijk. Oogsten kan al na zes tot acht weken. Zaai ze in de volle grond in de zon of de halfschaduw, in een ondiep geultje dat je afdekt met een laagje aarde van 0,5 cm. De grond hoeft niet kletsnat te zijn, maar ook zeker niet uitgedroogd. Oogst de radijsjes als ze ongeveer 2 cm zijn. Voor een kleurrijk feest in je salade zaai je verschillende soorten en kleuren door elkaar.

Met dit advies geniet je deze zomer van je eigen oogst uit moestuin of pot – Tuinieren met Buitenleven
Bespaar tuinaarde en plaats snelle groeiers als courgette, pompoen en komkommer in (verhoogde) bakken.

2. Courgette in de tuin of in verhoogde bakken

Voor courgettes hoef je geen groene vingers te hebben; als de plant eenmaal aanslaat, zoekt hij vanzelf zijn weg door je moestuin. Hij kan pas gezaaid worden als de temperaturen wat hoger liggen. Doe dit daarom in mei, maar begin eerder al met je grond voedzaam te maken. Deze groente houdt namelijk wel van een beetje mest. Duw de zaadjes 1,5 tot 2 cm schuin in de grond, op een windvrije plek in de zon. Het wordt een flinke plant, dus eentje per vierkante meter is meer dan voldoende. Een ander idee: zet de planten in verhoogde bakken en leid de ranken voorzichtig naar beneden. Een courgette groeit hartstikke snel; na zo’n zes weken is oogsten al mogelijk. Vocht zorgt bij deze moestuinplanten vaak voor meeldauw. Geef ze water langs de plant en giet niet over de bladeren. Zorg voor goed bemeste tuinaarde. Let op: laat de vruchten niet al te zwaar worden, want dan zijn ze minder lekker. Tip: begin eerst eens met twee planten. Als courgettes eenmaal goed gaan, produceren ze véél. Dit om te voorkomen dat je de hele zomer courgette op het menu moet zetten. Heb je veel courgettes? Bekijk zes lekkere recepten om ze in te verwerken.

Makkelijke groenten kweken doe je zo; zaaien, water geven en laten groeien – Tuinieren met Buitenleven
Wortels hebben niet veel voedsel nodig. Geef ze wel water als het niet regent.

3. Worteltjes

Het kan even duren voor je ze kunt oogsten (zo’n drie maanden), maar dan heb je ook wat. Zaai worteltjes van begin maart tot eind juli in de volle grond. Doe dit in luchtige grond in de zon. Maak een ondiep geultje en plant om de 3 cm. Dek de geultjes af en wees vervolgens zeer geduldig. Kiemen kan al wel zo’n drie tot vier weken duren. Verder heb je er weinig omkijken naar, ze vallen onder de makkelijke groenten. Wortels hebben niet veel voedsel nodig en alleen soms wat water als het niet regent. Alvast wat lekkers kweken voor Amerigo? Winterpeen zaaien kan ook; doe dit in april/mei en oogst pas in oktober/november.

Makkelijke groenten kweken doe je zo; zaaien, water geven en laten groeien – Tuinieren met Buitenleven
Hoe dichter je lente-ui bij elkaar plant, hoe dunner de ui wordt.

4. Lente-ui

Stengelui, pijpajuin, sla-ui; hoe je het ook wilt noemen, het is heerlijk in de salade of in een roerbakschotel. En het is ook nog eens een supermakkelijke, winterharde groente die je zelfs in het najaar nog kunt zaaien. De handigste teelt is echter in het voorjaar (maart/april). Zaai een rijtje in de volle grond met zo’n 2,5 tot 10 cm afstand. Hoe dichter bij elkaar, hoe dunner de ui wordt. De geultjes voor de zaden dienen circa 1,5 cm diep te zijn, dun afstrooien en aandrukken. Geef voldoende water, want lente-ui houdt niet van droogte.

Makkelijke groenten kweken doe je zo; zaaien, water geven en laten groeien – Tuinieren met Buitenleven
Rucola kweek je ook makkelijk in een pot, bijvoorbeeld voor op je balkon.

5. Rucola

Vanaf maart kun je de pittige raketsla zaaien in de volle grond. Ook dit is een van de makkelijke groenten. Rucola kiemt snel en eenvoudig in de zon, maar in half-zon wil rucola ook nog wel. Geen plek in de tuin? Ook in potten kun je makkelijk rucola kweken. Zorg wel voor een vochtige grond, want deze smaakmaker gaat snel slap hangen. Al binnen enkele weken na het kiemen kun je rucola oogsten. En hoe langer je wacht, hoe pittiger de smaak.

Met dit advies geniet je deze zomer van je eigen oogst uit moestuin of pot – Tuinieren met Buitenleven
Het kweken van kerstomaatjes kost minder moeite dan gewone tomaten.

6. Kies voor kerstomaatjes in pot of tuin

Tomaten zijn bij uitstek geschikt om in een kas te kweken, maar in pot of de volle grond kan het ook lukken. Kies daarvoor wel de zonnigste hoek in de tuin uit. Plaats de potten bijvoorbeeld voor een warme zuidwestmuur, zodat een microklimaat ontstaat. Tip: begin eens met kerstomaatjes. Die hoef je niet telkens op te binden. Ook dieven (het verwijderen van okselknoppen) is niet nodig. Wil je de kans op succes vergroten, koop dan bij kweker of tuincentrum stevige tomatenplanten in bloei en laat het zaaien achterwege. Plant ze na ijsheiligen in de volle grond en geef direct ondersteuning van rijshout. Begiet de planten onderaan de stengels en niet op de bladeren, dat voorkomt schimmels. Gebruik goed (bemeste) moestuingrond en mest regelmatig bij met speciale tomatenmest.

Met dit advies geniet je deze zomer van je eigen oogst uit moestuin of pot – Tuinieren met Buitenleven
Sterke klimmers als pompoen kun je via klimmateriaal de hoogte in leiden.

7. De hoogte in met pompoenen

De truc bij pompoen: water en mest. Vooral de grotere soorten hebben altijd dorst en behoefte aan stikstof. Zaaien kan vanaf half mei ter plekke in de volle grond. Maar let op: slakken zijn dol op de babyplantjes. Ook hier geldt dat je met stevige planten van de kweker teleurstelling voorkomt. Geef ze een plekje in de zon of halfschaduw. Pompoenplanten nemen veel ruimte in beslag, behalve als je ze de hoogte in leidt. Plaats hiervoor traliewerk of een boogvorm in border of bak. Leuk om te proberen: spaghettipompoen.

Met dit advies geniet je deze zomer van je eigen oogst uit moestuin of pot – Tuinieren met Buitenleven
Wacht met het uitplanten van komkommer en pompoen tot de blaadjes ruw aanvoelen; slakken zijn dol op het jonge blad en muizen eten de zaden.

8. Geen natte voeten voor de komkommer

Geen komkommer zo lekker als uit je eigen tuin! De planten houden van warmte en hebben een hekel aan (te) natte voeten. Probeer het daarom eens in potten, zodat je de watergift kunt controleren. Tijdens hardnekkige regenbuien kun je de pot verplaatsen of afdekken. Net als courgettes wortelen komkommers oppervlakkig, dus trek niet te hard als je de ranken gaat leiden. Zaai komkommer binnen voor in potjes en plant ze uit als het blad ruw wordt. Muizen vinden namelijk de zaden lekker, slakken de blaadjes (lees hier wat je tegen slakken kunt doen). Of koop goed ontwikkelde planten bij de kweker. Geef ze in pot bij droogte wel regelmatig water (en vloeibare mest). Heb je weinig geduld? Snackkomkommers kun je vaak al binnen twee weken oogsten.

Met dit advies geniet je deze zomer van je eigen oogst uit moestuin of pot – Tuinieren met Buitenleven
Nog meer dan andere vruchtgewassen hebben paprika’s warmte nodig om te groeien.

9. Zet paprika’s in de volle zon

Paprika’s hebben veel warmte nodig om te ontkiemen en groeien. Zaai ze daarom binnen voor en plaats de potjes onder een afgeknipte plastic fles. Wacht met het uitplanten tot zeker eind mei. Omdat de aarde in potten vaak warmer is dan in de tuin, hebben opgepotte paprika’s een redelijke kans van slagen. Kies sowieso voor rassen die geschikt zijn voor buitenteelt en geef ze de warmste plek op je terras of in de tuin. Wees zuinig met stikstofrijke mest.

Wil je meer lezen over groenten kweken? We hebben ook tips om vergeten groenten in eigen moestuin te kweken.

4.2/5 - (25)