Makkelijke groenten kweken doe je zo; zaaien, water geven en laten groeien – Tuinieren met Buitenleven
Zaai radijsjes het beste van maart tot augustus.

Vijf makkelijke groenten om zelf te kweken

Een salade met je eigen verse radijsjes en lente-ui of een heerlijke quiche met courgette die je net van de plant hebt gesneden. Een moestuin klinkt als een fijne droom, maar is voor veel mensen lastig of teveel werk. Deze vijf groenten zijn makkelijk te zaaien en te telen, én vragen niet al te veel werk. Ga jij deze zomer genieten van je eigen gekweekte rucola?

1. Radijs

Ben je een leek in de kunst van moestuinieren? Start dan met de radijs, want daarmee kan het bijna niet misgaan. Zaai van maart tot augustus; radijsjes kiemen vervolgens snel en groeien makkelijk. Oogsten kan al na zes tot acht weken. Zaai ze in de vollegrond in de zon of de halfschaduw, in een ondiep geultje dat je afdekt met een laagje aarde van 0,5 cm. De grond hoeft niet kletsnat te zijn, maar ook zeker niet uitgedroogd. Oogst de radijsjes als ze ongeveer 2 cm zijn. Voor een kleurrijk feest in je salade zaai je verschillende soorten en kleuren door elkaar.

Makkelijke groenten kweken doe je zo; zaaien, water geven en laten groeien – Tuinieren met Buitenleven
Laat de vruchten van de courgette niet te zwaar worden, want dan zijn ze minder lekker.

2. Courgette

Een klein graadje moeilijker is de courgette, die pas gezaaid kan worden als de temperaturen wat hoger liggen. Doe dit daarom in mei, maar begin nu al met je grond voedzaam te maken. Deze groente houdt namelijk wel van een beetje mest. Duw de zaadjes 1,5 tot 2 cm schuin in de grond, op een windvrije plek in de zon. Het wordt een flinke plant, dus eentje per vierkante meter is meer dan voldoende. Ook een courgette groeit hartstikke snel; na zo’n zes weken is oogsten al mogelijk. Let op: laat de vruchten niet al te zwaar worden, want dan zijn ze minder lekker.

Makkelijke groenten kweken doe je zo; zaaien, water geven en laten groeien – Tuinieren met Buitenleven
Wortels hebben niet veel voedsel nodig. Geef ze wel water als het niet regent.

3. Worteltjes

Het kan even duren voor je ze kunt oogsten (zo’n drie maanden), maar dan heb je ook wat. Zaai worteltjes van begin maart tot eind juli in de vollegrond. Doe dit in luchtige grond in de zon. Maak een ondiep geultje en plant om de 3 cm. Dek de geultjes af en wees vervolgens zeer geduldig. Kiemen kan al wel zo’n drie tot vier weken duren. Verder heb je er weinig omkijken naar, wortels hebben niet veel voedsel nodig en alleen soms wat water als het niet regent. Alvast wat lekkers kweken voor Amerigo? Winterpeen zaaien kan ook; doe dit in april/mei en oogst pas in oktober/november.

Makkelijke groenten kweken doe je zo; zaaien, water geven en laten groeien – Tuinieren met Buitenleven
Hoe dichter je lente-ui bij elkaar plant, hoe dunner de ui wordt.

4. Lente-ui

Stengelui, pijpajuin, sla-ui; hoe je het ook wilt noemen, het is heerlijk in de salade of in een roerbakschotel. En het is ook nog eens een supermakkelijke, winterharde groente die je zelfs in het najaar nog kunt zaaien. De handigste teelt is echter in het voorjaar (maart/april). Zaai een rijtje in de volle grond met zo’n 2,5 tot 10 cm afstand. Hoe dichter bij elkaar, hoe dunner de ui wordt. De geultjes voor de zaden dienen circa 1,5 cm diep te zijn, dun afstrooien en aandrukken. Geef voldoende water, want lente-ui houdt niet van droogte.

Makkelijke groenten kweken doe je zo; zaaien, water geven en laten groeien – Tuinieren met Buitenleven
Rucola kweek je ook makkelijk in een pot, bijvoorbeeld voor op je balkon.

5. Rucola

Vanaf maart kun je de pittige raketsla zaaien in de vollegrond. Hij kiemt snel en makkelijk in de zon, maar in halfzon wil rucola ook nog wel. Geen plek in de tuin? Ook in potten kun je makkelijk rucola kweken. Zorg wel voor een vochtige grond, want deze smaakmaker gaat snel slap hangen. Al binnen enkele weken na het kiemen kun je rucola oogsten. En hoe langer je wacht, hoe pittiger de smaak.

Tip voor groenten kweken

Strooi wat zaaigrond in je geultjes, dan gaat het kiemen een stuk makkelijker. Afdekken kan ook met dezelfde grond. Duw goed aan en groeien maar! Let op: de natuur gaat altijd haar eigen gang, dus ook bij makkelijke groenten is een goede oogst geen garantie.

Wil je meer lezen over groenten kweken? We hebben ook tips om vergeten groenten in eigen moestuin te kweken.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email