Herfstanemoon Anemone ‘Honorine Jobert’ in veld
Herfstanemoon Anemone ‘Honorine Jobert’.

Vijf mooie bloeiers voor september

Veel tuinliefhebbers kiezen voor planten die ook nog na de zomer doorbloeien of juist dan in volle glorie staan. Buitenleven zet vijf populaire bloeiers voor september op een rijtje.

1. Herfstanemoon

Absolute topper voor het najaar is de herfstanemoon. Met name de witte Anemone ‘Honorine Jobert’ is bij veel tuinliefhebbers favoriet, omdat hij wel 120 cm hoog kan worden, na een milde winter uitgroeit tot een bodembedekkende plant en bovendien een goede snijbloem is. Net als veel borderplanten staat de herfstanemoon het liefst op een zonnige plek of in lichte schaduw, in een goed gedraineerde tuingrond.
De uitgebloeide bloemstengels knip je het beste in oktober af; het dode blad verwijder je in maart. Jonge, voor het eerst, aangeplante herfstanemonen dek je in de winter af met een flinke laag droge bladeren.

Dropplant Agastache ‘Blue Fortune’
Dropplant Agastache ‘Blue Fortune’

2. Dropplant

De dropplant staat ook bekend als anijsplant of anijsnetel. Dat is opvallend omdat de dropplant (Agastache ‘Blue Fortune’) niets van doen heeft met de echte anijsplant (Pimpinella anisum). Er komt wel een anijs- en dropgeur vrij als je het blad van de dropplant kneust. Door dit aroma wordt het blad gebruikt voor salades en thee. De dropplant is erg gewild in Nederlandse tuinen omdat hij vanaf juli spectaculair doorbloeit tot eind september. De overweldigende hoeveelheid blauwpaarse bloemen fungeert bovendien als een magneet voor vlinders. De dropplant wordt 50-100 cm hoog en verdient een zonnige plaats in alle soorten grond, zolang die waterdoorlatend is. In maart moet je de afgestorven delen weghalen, zodat de dropplant al vanaf april nieuwe scheuten krijgt.

Herfsttijloos Colchium ‘Violet Queen’
Herfsttijloos Colchium ‘Violet Queen’

3. Herfsttijloos

Het knolgewas herfsttijloos komt oorspronkelijk uit West-Azië en het Middellandse Zeegebied, maar heeft inmiddels zijn weg naar de lage landen gevonden. Je ziet hier de plant vooral in duinen, bossen en weilanden, maar sinds de jaren vijftig nemen de aantallen af en staat de plant op de lijst van beschermde planten. Dat neemt niet weg dat steeds meer tuincentra de herfsttijloos verkopen als plant die houdt van schaduwrijke plaatsen en losse, humusrijke grond.
De meest voorkomende soort herfsttijloos in ons land is de Colchium byzantinum, die de grootste bloemen heeft, zoals de ‘Lilac Wonder’ (lila), ‘Autumn Queen’ (wit/lila) en ‘Violet Queen’ (violet/wit). De plant lijkt op de krokus en net als de krokus kun je de herfsttijloos laten verwilderen. De 15-25 cm hoge plant kan het hele najaar doorbloeien. Wel oppassen na aanraken, want alle delen van de plant zijn giftig.

Vuurpijl Kniphofia uvaria
Vuurpijl Kniphofia uvaria

4. Vuurpijl

Met de vuurpijl (Kniphofia) breng je in het najaar een vlammende geeloranje kleur in de tuin. Deze vaste, winterharde plant, oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, heeft grasachtige bladeren, staat het liefst half in de schaduw in een normale bodem (in de winter niet te nat) en bloeit van juli tot en met oktober. De vuurpijl wordt soms fakkellelie genoemd en wordt bijna een halve meter hoog.
De vuurpijl is populair in borders. De ‘Tawny King’-variant wordt weleens de koning onder de vuurpijlen genoemd, omdat hij ruim één meter hoog kan worden. Naarmate de bloei vordert, veranderen de aren geleidelijk vanaf de onderkant van oranje naar geel. Als je de uitgebloeide aren wegknipt, gaat de vorming van nieuwe bloemstengels nog een tijdje door.

Scharnierbloem Physostegia virginiana ‘Vivid’
Scharnierbloem Physostegia virginiana ‘Vivid’

5. Scharnierbloem

Ook de scharnierbloem is erg geschikt voor in de border. Met name de Physostegia virginiana ‘Vivid’ met zijn mooie, purperachtige roze kleur is een populaire septemberbloeier. Deze plant, die het liefst in de volle zon staat en gemiddeld zo’n 70 cm hoog wordt, heeft (buiten voldoende water) nauwelijks onderhoud nodig. Je moet wel opletten dat hij door zijn wortelstokken niet te veel gaan woekeren.
De scharnierbloem doet het ook goed als snijbloem. En als na enkele jaren de bloei minder wordt, kun je de plant het best voorzichtig uit de grond halen, de wortelstok splitsen en de jonge delen terug planten.

 

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email