Planten die muggen tegenhouden bestaan! En ze staan ook leuk in je tuin – Tuinieren met Buitenleven
Wij houden van de geur van lavendel, maar muggen absoluut niet. Mooie bijkomstigheid: bijen en vlinders houden wèl van lavendel

Vijf planten die muggen tegenhouden

Zit je ’s avonds heerlijk in je tuin te genieten van een koel zomerbriesje, word je lek gestoken door muggen! Het is niet onmogelijk dat je al veel hebt geprobeerd tegen deze stekende onruststokers: deet, citronellakaarsen of misschien een speciale lampion. Maar wist je dat er ook planten zijn die muggen op afstand houden? Buitenleven zet er een aantal op een rij.

1. Lavendel (Lavandula)

Is het je ooit opgevallen dat je lavendelplant nooit wordt aangevreten door konijnen of insecten? Dat is vanwege de (heerlijke) geur, die ook muggen afschrikt. Er wordt zelfs beweerd dat lavendel het reukvermogen van een mug belemmert. Dat vermogen heeft hij hard nodig om jouw bloed te vinden. Vandaar dat de essentiële olie van lavendel ook met regelmaat wordt gebruikt als anti-muggenmiddel. Bijkomend voordeel: lavendel is een taaie en droogtebestendige plant, die makkelijk gedijt in verschillende klimaten.

2. Planten met een citroengeur

Het is algemeen bekend dat muggen niet zo gek zijn op de geur van citroen. Je steekt immers een citronellakaars aan om ze weg te jagen en je anti-muggengel ruikt vaak ook naar citroen. Planten met deze typische geur zijn bijvoorbeeld citroenkruid (Artemisia abrotanum ‘Lemon’), citroengras (Cymbopogon citratus) of citroenmelisse (Melissa officinalis). Ook fijn: je kunt er heerlijke thee van zetten!

Planten die muggen tegenhouden bestaan! En ze staan ook leuk in je tuin – Tuinieren met Buitenleven
De geur van citroen is voor muggen niet aantrekkelijk. Een plant als citroengras is dus perfect voor naast je terras.

3. Kruidentuintje tegen muggen

Rozemarijn, basilicum en munt zijn niet weg te denken uit je keuken. De planten schijnen een geur af te geven die voor muggen niet aantrekkelijk is. Deze kruiden groeien tevens prima in een pot, zowel binnen als buiten. Leg bij een barbecue ook een aantal takjes rozemarijn op de grill, de geur die vrijkomt verjaagt zowel muggen als wespen. Tip: koop de kruidenplanten niet bij een supermarkt, lees in dit artikel over kruidenplantjes waarom.

4. Goudsbloem (Calendula)

Ook de geur van goudsbloem is niet geliefd bij muggen. Laat de planten in potten groeien en zet deze dicht bij het terras. Of plaats ze in je border en je moestuin. Goudsbloem kan namelijk ook bladluis en witte vliegen onschadelijk maken en die heb je liever niet op je verse groenten zitten. Mooie bijkomstigheid: de plant zaait zichzelf makkelijk uit. De zaadjes lijken op kleine wormpjes.

Planten die muggen tegenhouden bestaan! En ze staan ook leuk in je tuin – Tuinieren met Buitenleven
Goudsbloem is van alle markten thuis: het heeft een helende werking, weert luizen uit je moestuin én wordt gehaat door muggen.

5. Kattenkruid (Nepeta)

Poesje mauw, kom eens gauw. Ik heb lekker kattenkruid voor jou! Kattenkruid (Nepeta) is onweerstaanbaar voor je kat én onuitstaanbaar voor muggen. De planten groeien overvloedig en willen zelfs woekeren, maar ze zijn verbazingwekkend goed in het tegenhouden van ongewenste insecten. Ze bevatten nepetalacton en dat weert de muggen. Daarnaast werkt de citroen- en muntachtige geur hier ook aan mee. Het is niet voor niets dat er anti-muggensprays op de markt zijn met kattenkruid als ingrediënt. Pluspunt: de bloemen trekken insecten als vlinders, bijen en gaasvliegen aan.

Ben je tóch gestoken door een mug? Balen! Lees in dit artikel over muggen een aantal tips tegen de jeuk.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email