Vogels lokken naar je tuin is belangrijk voor de Nederlandse fauna - Tuinieren met Buitenleven
De spreeuw is dol op kersen.

Vijf tips om meer vogels naar je tuin te lokken

Tijdens de winterperiode lok je vogels makkelijk naar je tuin door ze te voeren. Maar hoe doe je dit in de lente en zomer? Nou, hoe groener je tuin, hoe meer soorten vogels voor je komen zingen. En wie wordt er nou niet vrolijk van al dat gefluit? Hieronder volgen nog een aantal tips om vogels je tuin in te lokken.

1. Fruit voor de merel

Bomen en struiken met aardbeien, bessen, appels en peren maken je tuin niet alleen mooier, je kunt er ook zelf van smullen. De merel komt je daarbij zeker helpen, want deze vogel is er dol op. Merels lusten ook wel zaden, insecten en andere beestjes, zoals regenwormen en larven. Maar bessen, bramen en aardbeien zijn topfavoriet. In het naseizoen komen daar pruimen, appels en peren bij. Ook zanglijsters en spreeuwen houden van vruchten, zelfs als die al een beetje beginnen te rotten.

2. Een tuin vol bomen en struiken voor de koolmees

Koolmezen zijn niet te missen. Als je een nestkastje hebt opgehangen, is de kans groot dat een koolmees er gaat nestelen. Maar deze kleine vogeltjes met zwart kopje zijn ook heel voorzichtig. Een blaffende hond of de grasmaaier van de buurman jaagt ze al weg. Bij onraad zoeken ze daarom snel een fijne verstopplek. Een grote boom en wat struiken in je tuin zijn dus van harte welkom. Liefst soorten met een dicht bladerdek, zoals de beuk, eik of meidoorn. Als je er voor de afwisseling struiken als hop, vuurdoorn of wilde kamperfoelie bij zet, voelen meesjes zich al snel veilig in je tuin.

Met deze vijf tips kun je vogels naar je tuin lokken - Tuinieren met Buitenleven
Het meesje zoekt bij onraad graag een beschutte plek tussen de bomen of in een struik.

3. De winterkoning houdt van hop

De winterkoning komt veel voor in ons land, maar je ziet hem zelden. Hij is klein, bruin en vooral onopvallend. Horen doe je hem wel. Hij zingt het hele jaar door luid en duidelijk. De winterkoning leeft beschut, maar je vindt hem ook in boomrijke woonwijken, zelfs midden in de stad. Wil je kans op een nestje, zet dan hop (Humulus) in je tuin. Deze inheemse slingerplant is vooral bekend als ingrediënt voor bier, maar met zijn dichte bladerdek en hopbellen ook een uitstekende plek voor de winterkoning. Die vindt er voedsel (insecten) en bouwt er een koepelnest in.

4. Roodborstjes lokken met een rustig hoekje

Roodborstjes zijn nieuwsgierig en komen vaak dichtbij, maar ze houden ook van rust. Buiten het broedseizoen leven ze het liefst in hun eentje en dulden geen andere roodborstjes in hun territorium. Ze scharrelen hun kostje op de grond bij elkaar, maar liefst wel in de buurt van struiken met ondergroei. Op die manier kunnen ze makkelijk vluchten. Een combinatie van de gewone vogelkers (Prunus padus) en de gele dovenetel (Lamiastrum galeobdolon) biedt de roodborst voldoende opties. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar is tevens een natuurlijke schuilplaats. Laat de plek met rust. Ook als de bladeren vallen, kun je deze gewoon laten liggen. Hier komt de roodborst vast om op insecten te jagen.

Vogels lokken naar je tuin is niet zo moeilijk als je denkt. Hoe groener, hoe meer vogels - tuinieren met Buitenleven
Het roodborstje scharrelt het liefst op de grond. Struiken met ondergroei om snel te verstoppen zijn zeer welkom.

5. Zoete kers in de tuin voor de spreeuwen

De spreeuw is qua uiterlijk een onderschatte vogel. In de zon glanst hij afwisselend in blauw, groen en purper en dat is prachtig. Deze slimmerik heeft een voorkeur voor insecten. Op grasvelden en golfbanen is hij zelfs de natuurlijke bestrijder van emelten (de larven van de langpootmug). De kersen aan je kersenboom kan een spreeuw ook niet weerstaan. Hij komt er samen met een hele groep op af. Leuk weetje over spreeuwen: voor ze hun gezamenlijke slaapplek opzoeken, geven ze met honderden (en soms duizenden) een spectaculaire vliegshow.

Wil je nu alvast meer lezen over het voeren van vogels in de winter? Wij gaven een aantal tips.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email