Vijf mooie vervangers voor de buxus – tuinieren met Buitenleven
Lonicera nitida 'Elegant' (Japanse kamperfoelie) groeit snel en vraagt wat meer onderhoud.

Vijf vervangers voor de buxus

De buxusrups koloniseerde vorig jaar bijna heel Nederland. Ook de lange, extreem droge zomer deed de toch al veelgeplaagde tuinheester geen goed. Buxus wortelt oppervlakkig en is daarmee gevoelig voor uitdroging. Reden voor veel tuiniers om buxus op de schop te nemen. Gelukkig zijn er mooie vervangers.

1. Japanse hulst

Vijf mooie vervangers voor de buxus – tuinieren met Buitenleven
Ilex crenata (Japanse hulst) is een populaire vervanger van buxus. Foto iVerde

Populair als buxusvervanger is Ilex crenata. Deze Japanse hulst is net zo mooi groen als buxus en groeit eveneens langzaam; twee keer per jaar snoeien is voldoende. Ook laat de struik zich goed strak in hagen en vormen snoeien. Na de bloei ontstaan kleine zwarte besjes waar vogels dol op zijn. Er zijn talloze variëteiten verkrijgbaar, waaronder ‘Dark Green’, die de 25 km aan buxus van Paleis ’t Loo verving. Wil je een frisgroen resultaat, dan is de ‘Blondie’ een mooie vervanger.

2. Japanse kardinaalsmuts

Japanse kardinaalsmuts Euonymus japonicus ‘Microphyllus’ is ook een goede vervanger van buxus. De wintergroene struik wordt ongeveer 60 tot 80 cm hoog en groeit mooi compact. De blaadjes zijn langwerpig en glanzend. De bloei is onopvallend in het voorjaar, met kleine witte bloemetjes. In Oosterse tuinen wordt deze kardinaalsmuts al langer gebruikt voor vormsnoei. Ook zijn er bonte varianten verkrijgbaar met een wit of geel randje.

3. Chinese kamperfoelie

Net als buxus heeft Chinese kamperfoelie Lonicera nitida ‘Elegant’ kleine en glanzende blaadjes. Hij groeit wel wat harder (vooral in de breedte), waardoor iets vaker snoeien nodig kan zijn. In het voorjaar krijgt deze wintergroene struikkamperfoelie snel nieuwe, lichtgroene blaadjes. Na de witte (geurloze) bloemen ontstaan kleine paarse besjes.

Vijf mooie vervangers voor de buxus – tuinieren met Buitenleven
Kegels van de langzaam groeiende taxus baccata. Foto iVerde

4. Taxus baccata

Net als buxus is Taxus baccata een echte tuinklassieker die zich leent voor strakke, wintergroene hagen en vormsnoei. Deze conifeerachtige groeit eveneens langzaam en dat maakt hem onderhoudsvriendelijk maar ook prijzig. Let op: taxus heeft een hekel aan natte voeten, waardoor de wortels kunnen gaan rotten.

5. Berry Bux

Een struik met het uiterlijk van buxus die ook nog eens heerlijke blauwe bosbessen geeft, is de Vaccinium myrtillus ‘Berry Bux’. Deze sierplant van het Amerikaanse bessenlabel BrazelBerry is niet gevoelig voor schimmel en andere buxuskwalen. Hij wordt circa 50 cm hoog en heeft een compacte groeivorm. Ook is de plant winterhard, wintergroen en gedijt hij zowel in potten als de volle grond. Het voorjaar is de beste planttijd.

Toch een buxus in je tuin?

Wil je toch je buxusstruiken behouden in de tuin? Dan is het handig te weten hoe je de buxusmot op een diervriendelijke manier kunt wegkrijgen. Lees daarvoor het bericht ‘De buxusmot op natuurlijke manier bestrijden‘.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email