De buxusrups koloniseert al een poos bijna heel Nederland. Ook de lange, extreem droge zomers van tegenwoordig doen de toch al veelgeplaagde tuinheester geen goed. Buxus wortelt oppervlakkig en is daarmee gevoelig voor uitdroging. Reden voor veel tuiniers om buxus op de schop te nemen. Gelukkig zijn er mooie vervangers voor de buxus in je tuin.

1. Japanse hulst

Populair als buxusvervanger is Ilex crenata. Deze Japanse hulst is net zo mooi groen als buxus en groeit eveneens langzaam; twee keer per jaar snoeien is voldoende. Ook laat de struik zich goed strak in hagen en vormen snoeien. Na de bloei ontstaan kleine zwarte besjes waar vogels dol op zijn. Er zijn talloze variëteiten verkrijgbaar, waaronder ‘Dark Green’, die de 25 km aan buxus van Paleis ’t Loo verving. Wil je een frisgroen resultaat, dan is de ‘Blondie’ een mooie vervanger.

Ilex crenata is een populaire vervanger van buxus. Foto iVerde

2. Berry Bux

Een struik met het uiterlijk van buxus die ook nog eens heerlijke blauwe bosbessen geeft, is de Vaccinium myrtillus ‘Berry Bux’. Deze sierplant van het Amerikaanse bessenlabel BrazelBerry is niet gevoelig voor schimmel en andere buxuskwalen. Hij wordt circa 50 cm hoog en heeft een compacte groeivorm. Ook is de plant winterhard, wintergroen en gedijt hij zowel in potten als de volle grond. Het voorjaar is de beste planttijd en de eerste bessen verschijnen in juli. De planten worden gekweekt in Nederland.

De Berry Bux gaat van witte bloemetjes naar blauwe bosbessen. Foto BerryBux

3. Japanse kardinaalsmuts

Japanse kardinaalsmuts Euonymus japonicus ‘Microphyllus’ is ook een goed alternatief voor buxus. De wintergroene struik wordt ongeveer 60 tot 80 cm hoog en groeit mooi compact. De blaadjes zijn langwerpig en glanzend. De bloei is onopvallend in het voorjaar, met kleine witte bloemetjes. In Oosterse tuinen wordt deze kardinaalsmuts al langer gebruikt voor vormsnoei. Ook zijn er bonte varianten verkrijgbaar met een wit of geel randje.

Euonymus japonicus ‘Microphyllus’.

4. Chinese kamperfoelie

Net als buxus heeft Chinese kamperfoelie Lonicera nitida ‘Elegant’ kleine en glanzende blaadjes. Hij groeit wel wat harder (vooral in de breedte), waardoor iets vaker snoeien nodig kan zijn. Verder is weinig onderhoud nodig. In het voorjaar krijgt deze wintergroene struikkamperfoelie snel nieuwe, lichtgroene blaadjes. Na de witte (geurloze) bloemen ontstaan in mei en juni kleine paarse besjes. Tip: deze struik is een goede manier om vlinders en andere insecten aan te trekken.

Vijf mooie vervangers voor de buxus – tuinieren met Buitenleven
Lonicera nitida ‘Elegant’ groeit snel en vraagt wat meer onderhoud.

5. Taxus baccata

Ook een goed idee als vervanger van je buxus: Taxus baccata. Net als buxus is deze gewone taxus een echte tuinklassieker die zich leent voor strakke, wintergroene hagen en vormsnoei. De taxus groeit op nagenoeg elke ondergrond en ook wat betreft standplaats is de plant niet kritisch. Let op: taxus heeft een hekel aan natte voeten, want daardoor kunnen de wortels gaan rotten. Deze conifeerachtige groeit eveneens langzaam en dat maakt hem onderhoudsvriendelijk, maar ook prijzig. Bemesten doe je tweemaal per jaar: in maart-april en in juni-juli. Kies hiervoor speciale mest voor coniferen of hagen.

De Taxus baccata geeft rode besjes als hij in bloei staat.

6. Dwergrododendron ‘Bloombux’

Wie van bloemen houdt, gaat voor dwergrododendron Rhododendron micranthum ‘Bloombux’; een uitbundige bloeier in mei en juni. De roze of magenta bloemen zitten vol nectar waardoor je meteen hommels, dagvlinders en andere insecten lokt. Groot voordeel is dat deze plant ongevoelig is voor de buxusmot. De ‘Bloombux’ wordt maximaal 70 cm hoog en is geschikt als haag (inclusief vormsnoei) maar kan net zo goed in een pot op terras of balkon. Deze vervanger voor de buxus is winterhard en bladhoudend.

Dwergrododendron ‘Bloombux’, hier in magenta, lokt zeker vele nectarliefhebbers. Foto Bloombux

Toch een buxus in je tuin?

Wil je toch je buxusstruiken behouden in de tuin? Dan is het handig te weten hoe je de buxusmot op een diervriendelijke manier kunt wegkrijgen. Lees daarvoor het bericht ‘De buxusmot op natuurlijke manier bestrijden‘.

3.3/5 - (26)