De grote Canadese gans (Branta canadensis) in vlucht
De grote Canadese gans (Branta canadensis) in vlucht

Vogels volgen via gps een succes

Vogels kunnen we steeds beter volgen in hun leef- en vlieggewoonten. Dankzij geavanceerde gps-trackers en -loggers die ze bij zich dragen, leren we meer over de dieren. Met de circa tien jaar oude techniek worden op dit moment veertig vogelsoorten gevolgd.

De grote Canadese gans (Branta canadensis) in vlucht
De grote Canadese gans (Branta canadensis) in vlucht.

Trekroutes en vlieghoogte

Iedere minuut wordt tot op de meter nauwkeurig vastgelegd. Dat levert een schat aan informatie op: trekroutes, vlieghoogte en -lengte, waar vogels pauzeren, hoe lang ze ononderbroken doorvliegen en foerageerplekken. De lopende projecten vinden wereldwijd plaats; van West-Australië tot Mauritanië en van Zuid-Afrika tot Siberië.

Op de rug van de vogel

De gps-logger, waarin de gegevens worden geregistreerd, zit met een teflon koord vastgebonden op de rug van de vogel. De geregistreerde data wordt doorgegeven zodra een vogels in de buurt van een basisstation vliegt. Deze data komen binnen op één centraal punt, waar iedere onderzoeker inlogt en ziet wat ‘zijn’ vogels hebben gedaan.

De grijze kiekendief (Circus cinereus) in een veld.
De grijze kiekendief (Circus cinereus) in een veld.

Live beelden van vogels

In de toekomst wordt deze manier van volgen mogelijk uitgebreid met een uitbreiding van de hoeveelheid informatie en live beeld via camera. Je kunt dan zien waar de vogel zich bevindt en wat hij op het menu heeft staan.

Bron National Geographic

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email