Wespenplaag verwacht in augustus in Nederland
De nesten zijn gebouwd, dus de wespen vliegen uit op zoek naar voedsel

Volop wespen deze zomer

Wespenplaag in augustus, dat klinkt als een Code Rood. Door twee warme zomers en een zeer milde winter, heeft een grote populatie wespen overleefd en staat nu op het punt om massaal uit te vliegen. Belangrijkste devies als er een zwerm je kant op komt: rustig blijven en niet in paniek raken.

Nesten klaar, uitvliegen maar

De grootste groep wespen legt nu de laatste hand aan de nesten. Zodra deze klaar zijn, vliegen zij uit, op zoek naar voedsel. Dit kunnen zwermen van honderden of zelfs duizenden wespen zijn, die na het bouwen wel zin hebben in frisse limonade of een stukje vlees. Agressief zijn de beestjes niet, dat komt pas vanaf midden tot eind augustus, op het moment van nestverval. De wespen komen dan dichterbij de mens, vaak op zoek naar zoetigheid en kunnen dan steken omdat ze ons als bedreiging zien. De gewone wesp wordt ook wel ‘limonadewesp’ genoemd, ze zijn er gek op. Gebruik dus rietjes in de ranja, maar check zelf ook je biertje of wijn voordat je een slok neemt.

Wespenplaag verwacht in augustus in Nederland
De wesp zit slim in elkaar, met een hoop functionaliteiten

Wespenweetjes

Wespen kunnen lastig zijn, zeker in een zwerm en voor mensen met een allergie. Toch zitten de beestjes ingenieus in elkaar. Een paar feitjes op een rij:

  • De wesp heeft een sterk ingesnoerd, smal achterlijf waar menig dame jaloers op is: een wespentaille.
  • De angel heeft geen weerhaken, wat betekent dat de wesp meerdere malen kan steken. Alleen het vrouwtje kan steken, zij laat een gif achter dat andere wespen aantrekt.
  • Een wesp heeft vijf ogen: twee aan weerszijden van de kop en drie bovenop de kop. Deze drie kunnen niet zien, maar nemen lichtverschuivingen waar.
  • Met drie paar poten kan de wesp stabiel landen en staan.
  • En met zijwaarts bewegende kaken kan een prooi worden vermalen, terwijl extra monddelen kunnen likken en zuigen.
Wespenplaag verwacht in augustus in Nederland
De wespen vliegen massaal uit deze maand

Weet wat te doen bij een wespensteek

Heb je een wespennest? Besef dat het grootste deel van de wespen er nog in huist en uit gaat vliegen. Doe zelf niets aan het nest en laat deze verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf. Word je toch gestoken? Het gifstof kan de bloeddruk verlagen, waardoor je duizelig kunt worden of flauw kunt vallen. Ga dus rustig zitten en koel de plek met een coldpack of natte doek en gebruik eventueel een crème tegen huidirritatie. Wanneer de huid begint te zwellen bij een steek in mond, hals of rond de keel, zuig op een ijsblokje om de zwelling tegen te gaan en bezoek je huisarts. Bij heftige benauwdheid of shockverschijnselen bel je direct 112. Lees meer tips over wat te doen bij een wespensteek.

Voorkom wespen in je tuin

Je kunt een aantal dingen doen om wespen in je tuin te voorkomen. Volg onze tips en verjaag ze op een natuurlijke wijze.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email