Bewaar je groenten en fruit in afgesloten ruimtes, zo voorkom je een plaag.
Bewaar je groenten en fruit in afgesloten ruimtes, zo voorkom je een plaag.

Voorkomen en bestrijden van fruitvliegjes

Zwemmen, barbecueën en tuinieren in de zon: we mogen eigenlijk niet klagen met dit heerlijk zomerse weer. Hoewel, binnenshuis zorgt het voor een aantal vervelende problemen. Een stinkende prullenbak, zweten tijdens het slapen en… fruitvliegjes. Voor dat laatste ging Buitenleven op zoek naar een oplossing. Hoe kun je fruitvliegjes bestrijden en voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen

Fruitvliegjes planten zich razendsnel voort. Vliegen er eenmaal drie tussen je appels rond? Dan heb je er binnen no-time driehonderd in je fruitschaal. De beestjes komen af op de geur van bijvoorbeeld rijpe bananen of een appel met een rot plekje. Bewaar je groenten en fruit dus in een afgesloten bak, de koelkast of de kelderkast. Kijk voor tips hoe je verschillende soorten fruit en groenten het beste kunt bewaren op de website van het Voedingscentrum. Tevens is het belangrijk om leeg goed zoals bier- en wijnflessen goed af te spoelen voor je ze ergens neerzet. Of nog beter: breng ze direct naar de glasbak. Ook je vuilnisbak is aantrekkelijk voor fruitvliegjes. Probeer deze buiten op een koele plaats te zetten of in ieder geval goed af te sluiten. Tot slot is het schoonhouden van je keuken met het warme weer belangrijker dan ooit. Een vuil ontbijtbordje in de wasbak kan de beestjes al verleiden.

Fruitvliegjes bestrijden is een lastige klus, zelfs met azijn, siroop en afwasmiddel. Voorkomen is beter – tips van Buitenleven
Het fruitvliegje is gek op rijpe bananen, vandaar ook de alias bananenvliegje. Eet je bananen snel op of leg ze in een keukenkastje.

Toch fruitvliegjes bestrijden

Ai, doordat je het hele weekend niet thuis bent geweest, woont er nu een hele plaag fruitvliegjes in je keuken. Wat te doen? Blijf vooral rustig, zoek naar de bron en verwijder deze meteen. Ligt het aan een tros overrijpe bananen? Gooi deze niet zomaar weg, maar lees in ons artikel boordevol tips tegen voedselverspilling wat je ermee kunt doen. Maak vervolgens de omgeving zorgvuldig schoon en stofzuig de ruimte met enige regelmaat om alle larven te verwijderen. Je kunt de fruitvliegjes zelf ook opzuigen, als je ze direct wilt elimineren. Zorg daarna wel dat je de buis goed afsluit.

Lokmiddeltjes

Fruitvliegjes bestrijden is een lastige klus, zelfs met azijn, siroop en afwasmiddel. Voorkomen is beter – tips van Buitenleven
De bovenkant van de fles snijd je er af en gebruik je als trechter voor je val.

Wanneer je last blijft houden van een fruitvliegjesplaag kun je een val maken. Helaas is dit niet de meest diervriendelijke methode: de beestjes zullen namelijk verdrinken. Snijd hiervoor het bovenste gedeelte van een plastic fles af en plaats deze bovenkant zonder dop ondersteboven op het overgebleven gedeelte van de fles. De hals van de fles dient nu als trechter. Giet er een laagje siroop of azijn in met een klein beetje water en eventueel een stuk fruit. Voeg tot slot een druppel afwasmiddel toe en plaats in de keuken. De fruitvliegjes komen af op de geur van de val en kruipen erin, maar kunnen er veelal niet meer uit. Wil je de val liever ophangen? Prik dan gaatjes aan de zijkant en rijg er een touwtje doorheen.

 

 

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email