Het klaverblauwtje (Cyaniris semiargus) verdween in 1974, maar lijkt weer te zijn teruggekeerd. De vlinder plant zich vrijwel elk jaar wel ergens in Zuid-Limburg voort.
Het klaverblauwtje (Cyaniris semiargus) verdween in 1974, maar lijkt weer te zijn teruggekeerd. De vlinder plant zich vrijwel elk jaar wel ergens in Zuid-Limburg voort.

Vuurdoorn: lichtpunt in de winter

De vuurdoorn (Pyracantha) is een ouderwetse tuinplant die weer volop in de belangstelling staat. De knalrode besjes die in groten getale aan de struiken hangen, brengen lichtpuntjes als andere planten in winterslaap raken.

Mooie kleurschakeringen

De vuurdoorn is een heester die door de seizoenen groen blijft. Robuust, stekelig en verkrijgbaar in mooie kleuren met schakeringen van rood, geel en oranje. Deze tuinplant is familie van de roos en wordt ook om die reden in verschillende vormen aangeboden: in een pot, als piramide, langs stokken opgebonden of klauterend tegen een klimrek.

Onderhoud

Omdat vuurdoorns zo sterk zijn, vragen ze weinig onderhoud en fungeren ze als inbraakbescherming bij ramen. De hagen zijn volledig winterhard en staan graag in de volle zon, maar kunnen ook gemakkelijk in halfschaduw. Ze groeien jaarlijks tientallen centimeters zodat je ze regelmatig moet snoeien, bij voorkeur in het voorjaar.

Vuurdoorn in pot
Vuurdoorn in pot

Vuurdoorn en vogels

De bessen van vuurdoorns hebben een grote aantrekkingskracht op vogels, hoewel niet alle vogels de bessen lekker vinden. Als ze rijp zijn, zijn ze niet langer giftig. In het voorjaar is de vuurdoorn ideaal voor vogels omdat ze door de dichte takkenstructuur en de talrijke doorns worden beschermd tegen katten en roofvogels. Soms maken vogels er een nestje in. De witte bloesem in juni lokt veel bijen en hommels naar je tuin.

Vuurdoorn planten

Je kunt de vuurdoorn het best planten in de zon (dan krijg je de meeste bessen) of halfschaduw in gewone grond. Aangezien de struik breed is en wel vijf meter hoog kan worden, moet je zeker twintig centimeter afstand tot de muur houden. Zo voorkom je tevens dat de wortels tegen de fundering groeien. Je kunt de vuurdoorn eventueel omhoog leiden, zodat hij op een klimplant lijkt.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email