Eigenlijk heeft vuurdoorn (Pyracantha) alleen maar voordelen: de plant is winterhard, heeft prachtige bessen en vergt weinig onderhoud, om er een paar te noemen. De knalrode of knaloranje besjes die in groten getale aan de altijdgroene struik hangen in najaar en winter, zorgen voor een vrolijke noot in de verder kale wintertuin. Plant hem aan als struik, haag of leiplant en help meteen vele vogels en insecten in de tuin.

Vuurdoorn ‘Red Column’ en andere soorten

Wintergroene en winterharde heester vol bessen, dat is de vuurdoorn (Pyracantha) met scherpe doorns en stevige takken. De robuuste struik is verkrijgbaar in felle kleuren met schakeringen van rood, geel en oranje. Neem Pyracantha coccinea ‘Red Column’ met zijn knalrode bessen of een oranje exemplaar als Pyracantha ‘Orange Glow’. Een warme tint oranje krijg je met de ‘Golden Charmer’. De heester bloeit in mei en juni met witte bloemschermen, waarna in het najaar de bessen volgen. De plant is goed weersbestendig en doet het daardoor bijvoorbeeld ook prima aan zee. Ook wat betreft grond is het een makkelijke plant, want hij groeit in elk bodemtype (behalve arme grond) en zowel in zon als halfschaduw. De bessen zijn mild giftig voor mensen, maar niet voor vogels. Vuurdoorn is familie van de roos en wordt ook om die reden in verschillende vormen aangeboden: in een pot, als piramide, langs stokken opgebonden of klauterend tegen een klimrek.

Vuurdoorn in pot is een leuke aanwinst voor je balkon.

Vuurdoorn als haag

Overweeg je een haag aan te leggen met vuurdoorn? Goed idee. Deze veelzijdige plant is geschikt als fijne struik die de wintertuin opfleurt, maar kan ook als haag worden ingezet of zelfs als leiplant. Variant ‘Red Column’ wordt als haag niet hoger dan 1,5 m, mede doordat het een langzame groeier is, en is dus geschikt voor een lage haag. Andere variëteiten groeien sneller en zullen ook als haag vaker gesnoeid moeten worden. Aan de zonzijde van de haag kun je een volle bessengroei verwachten. Tip: een haag van Pyracantha helpt tegen ongewenst bezoek vanwege de vele doorns, maar lokt juist vogels naar je tuin.

 

Hoe snel groeit de vuurdoorn?

De heester bloeit in mei en juni met witte bloemschermen, waarna in het najaar de bessen volgen. Variant ‘Red Column’ groeit niet zo snel, zo’n 20 centimeter per jaar. Maar de meeste soorten groeien sneller (50 centimeter per jaar) en hebben op hun tijd een snoeibeurt nodig. Doe je dit niet? Dan heb je binnen de kortste keren een enorme vuurdoorn in je tuin staan.

Met vuurdoorn als haag lijkt een volle groei gegarandeerd.

Snoeien van de vuurdoorn

Variant ‘Red Column’ groeit zoals gezegd niet zo snel, zo’n 20 cm per jaar. Maar de meeste soorten groeien sneller (50 cm per jaar) en hebben op zijn tijd een snoeibeurt nodig. Doe je dit niet, dan heb je binnen de kortste keren een enorme vuurdoorn in je tuin staan. De vuurdoorn snoei je het beste in de lente of zomer, als er geen besjes zijn. Je wilt de bessen ook sparen; omdat het mooier is met, voor de plant én voor de vogels in het najaar. Sterk terugsnoeien kan ook, tot op 1 m hoogte. De plant zal naar verloop van tijd weer helemaal terug groeien. Ga je aan de slag, zorg dan voor een paar stevige handschoenen om schrammen te voorkomen.

 

Hoe groot kan een vuurdoorn worden?

Overweeg je een vuurdoornhaag? Goed idee. Een haag van Pyracantha helpt tegen ongewenst bezoek vanwege de vele doorns, maar lokt juist wel vogels naar je tuin. Variant ‘Red Column’ wordt als haag niet hoger dan 1,5 meter, mede doordat het een langzame groeier is, en is dus geschikt als je een lage haag zoekt. Andere variëteiten groeien sneller en zullen ook vaker gesnoeid moeten worden. Aan de zonzijde van de haag kun je een volle bessengroei verwachten.

Pyracantha coccinea ‘Red Column’ is hartje winter nog steeds felrood.

Pyracantha voor vogels

Wie ook fan zijn van vuurdoorns, zijn vogels. Dankzij de vele doorns en dichte takkenstructuur is het een geliefde plek voor winterkoninkjes, merels en heggenmussen om een nest te bouwen. Katten en roofvogels kunnen er immers niet bij komen. Ook heb je kans dat je bezoek krijgt van huismussen, die graag in de heg vertoeven. Bovendien eten veel vogelsoorten ook van de bessen, zeker als er in de koude maanden weinig ander voedsel is te vinden. Denk aan spreeuwen, lijsters en merels. Een goed idee dus om met een Pyracantha de merel te helpen die het zwaar heeft in ons land. Tot slot nóg meer goed nieuws: bijen, vlinders en hommels zijn dol op de witte bloesems van de vuurdoorn.

 

Zijn vuurdoornbessen giftig?

Als mens kun je beter geen vuurdoornbesje eten, ze zijn namelijk mild giftig. Dat geldt niet voor vogels, die zijn er dus juist dol op.

Merels zijn gek op de bessen van de vuurdoorn.

Welke grond heeft vuurdoorn nodig?

De vuurdoorn is een makkelijke plant, want hij groeit in elk bodemtype (behalve arme grond). Zorg voor rijke, goed doorlatende grond. Jonge vuurdoorns en vuurdoorns als kuipplant moet je regelmatig water geven. Oudere vuurdoorns (in de volle grond) kunnen beter tegen droogte door hun breed vertakte wortelstelsel. Daarnaast is de plant weersbestendig en doet het daardoor bijvoorbeeld ook prima in de buurt van de zee.

 

Kan een vuurdoorn in de schaduw?

De vuurdoorn gedijt zowel in de schaduw als in halfschaduw en volle zon.

Vuurdoorn bloeit in de lente met kleine witte bloemen.

Meer inspiratie

Lees elke maand nieuwe artikelen over tuinieren, planten en dieren

Maak een gratis account of wordt (online) abonnee en geniet van nog meer Buitenleven
Maak een gratis account en lees 3 gratis tijdschriftartikelen

Deel dit bericht

3.8/5 - (6)