Tips over siergras snoeien – tuinieren met Buitenleven
De borstelige aren van lampenpoetsergras (Pennisetum alopecuroides) wuiven in de wind.

Wanneer en hoe moet je siergras snoeien?

Siergras snoeien hoeft niet altijd. Je kunt sommige typen siergras (zoals zegge, Carex) ook ‘kammen’: de slechte bladeren ertussenuit halen. Het is verstandig om dat met handschoenen aan te doen, want het blad van sommige soorten siergras is scherp. Als je gaat snoeien, doe je dat in het begin van het voorjaar.

Drie manieren om siergras te snoeien

  1. Snoeischaar: de beste methode is een scherpe snoeischaar waarmee je de stengels netjes en strak afknipt en je goed de hoogte kunt bepalen.
  2. Heggenschaar: neem een heggenschaar als het blad erg taai is. Hiermee kun je net en strak snoeien, ook horizontaal. Met de heggenschaar krijg je al snel een gekortwiekt bolletje in de tuin dat weer zal moeten uitgroeien tot een volle plant. Het nadeel van een heggenschaar kan zijn dat de stengels niet scherp en strak worden gesnoeid, waardoor rot kan ontstaan.
  3. Bosmaaier: voor grote hoeveelheden kun je een bosmaaier gebruiken. Ook hier is het nadeel dat stengels niet scherp en strak worden afgesneden, omdat het mes bij grote hoeveelheden snel wat botter kan worden. Gebruik met een bosmaaier goede beschermingsmiddelen.
Tips over siergras snoeien – tuinieren met Buitenleven
Sierui (Allium) en zegge (Carex elata) combineren goed in de border.

Siergras opnieuw planten

Gebruik niet te snel de ‘botte bijl’, want het gras kammen is vaak voldoende en houdt de plant mooier. Bij siergras loopt de plant na enkele jaren vooral nog naar de zijkanten uit. Het midden komt niet meer mooi tot groei en oogt minder vol. Het hart van de plant raakt verouderd.
Op dat moment kun je ervoor kiezen om een nieuwe start te maken, zegt Lieuwe Westra, vakbekwaam hovenier bij TuinKeur. “Dit doe je door de plant af te steken, bijvoorbeeld met een schop. Soms lukt het ook om de plant met de hand te delen of te scheuren. Behandel de grond bij voorkeur door er wat potgrond doorheen te scheppen. Plant vervolgens de goede stukken om uiteindelijk een volle plant tot ontwikkeling te brengen. Wat organische mest in het voorjaar is voldoende voor goede groei van het siergras in de rest van het jaar.”

Tips over siergras snoeien – tuinieren met Buitenleven
De dansende trosjes van trilgras (Briza media).

Vijf mooie siergrassen

Volgens Tuinkeur zijn de volgende siergrassen prachtig voor in je tuin:

  1. Trilgras (Briza media), met losse trosjes. Staat graag in de zon of halfschaduw.
  2. Diamantgras (Calamagrostis brachytricha) heeft dikke grijs-paarse pluimen. Staat bij voorkeur in de volle zon.
  3. Lampenpoetsergras (Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’) is herkenbaar aan de borstelige aren. Dit siergras houdt van volle zon.
  4. Japans bloedgras (Imperata cylindrica ‘Red Baron’) heeft een opvallende, rode kleur. In de volle zon of halfschaduw plaatsen.
  5. Vedergras (Stipa tenuissima) met de fijnste stengels en pluimen. Staat het liefst in de volle zon of halfschaduw.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email