De bloemen van een sering ruiken heerlijk en zijn prachtig. Hoe snoei je ze? - Tuinieren met Buitenleven
De sering (Syringa vulgaris 'Andenken an Ludwig Späth') kan overvloedig bloeien

Wat doe je als een sering minder bloemen krijgt?

De sering draagt niet alleen een oogstrelende bloem, ook de geur is betoverend. Helaas kan het zo zijn dat de sering na een aantal jaren minder gaat bloeien. Wat is het probleem en wat kun je eraan doen?

Lichte en vochtige standplaats

De bloemen zijn niet alleen mooi, maar ook belangrijk om insecten van voedsel te voorzien. Dat een sering (Syringa vulgaris) de bloei soms een jaar overslaat of minder bloemen heeft, is echter normaal voor deze plant. Volgens Lieuwe Westra, vakbekwaam hovenier bij TuinKeur, kan dat met verschillende omstandigheden te maken hebben. “Allereerst de locatie. Een sering houdt van een zonnige, niet te droge plek. Als dat wel het geval is, heeft de sering te weinig vocht en energie om knoppen voor het volgende jaar te maken.”

De bloemen van een sering ruiken heerlijk en zijn prachtig. Hoe snoei je ze? - Tuinieren met Buitenleven
Soms komt het voor dat de sering weinig of geen bloemen geeft tijdens de bloeiperiode

Geef je sering de juiste meststoffen

Volgens Lieuwe is het ook goed om een mulchlaag aan te brengen voor een optimale grond. “Onbewust teveel verkeerde meststoffen geven, zie je vaak. Als je bijvoorbeeld mest met veel stikstof geeft (zoals bij het gazon) krijg je veel blad in plaats van bloemen. Juiste voeding met veel fosfor stimuleert de bloemaanleg.” Het is niet vreemd dat een sering het eerste jaar veel bloemen heeft, want de plant wordt met veel knoppen gekweekt. De hoeveelheid bloemen loopt de eerste jaren terug, omdat de boom of struik nog moet wortelen. “Geef de sering de tijd”, zegt Lieuwe. “Knip uitgebloeide bloemen weg. Zo voorkom je zaadvorming en gaat alle energie naar de vorming van nieuwe knoppen voor het volgende jaar.”

Tips om sering te snoeien

  • Snoei direct na de bloei de uitgebloeide bloemen weg, anders gaat de energie naar zaadvorming in plaats van het maken van nieuwe knoppen.
  • Knip na de bloei alleen de top uit de sering met een fijne snoeischaar.
  • Snoei wilde scheuten uit de stam direct weg, omdat die ook energie weghalen.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email