Vijf milieuvriendelijke oplossingen tegen slakken in de tuin – Tuinieren met Buitenleven
De gewone tuinslak (Cepaea nemoralis) is een bekende tuinbezoeker. Hij eet vooral boterbloemen en brandnetels.

Wat doe je tegen slakken?

April is de maand waarin slakken hun eitjes leggen. Heb je veel last van huisjesslakken en naaktslakken, tref dan nu vast maatregelen. We zetten vijf beproefde ecologische methodes voor je op een rij.

1. Vijandige planten

Wil je vraat voorkomen, zet dan in de buurt van gevoelige soorten als hosta, dahlia, papaver, ridderspoor en sla, planten met een sterke geur. Denk aan salie, tijm, Oost-Indische kers, goudsbloem, geranium, lavendel, vingerhoedskruid, viooltjes, varens en klimop. Slakken hebben hier een hekel aan.

Vijf milieuvriendelijke oplossingen tegen slakken in de tuin – Tuinieren met Buitenleven
Merels gooien huisjesslakken eerst kapot en eten ze dan leeg.

2. Lok slakkeneters

Kikkers zijn dol op naaktslakken. Lok ze naar je tuin door het maken van een (kleine) vijver of waterbak. Je kunt de natuur een handje helpen door een schepje kikkerdril uit de sloot uit te zetten. Merels zijn vaak druk in de weer met huisjesslakken. Maak je tuin merelvriendelijk: een drinkbak, schuilmogelijkheden als een takkenril, een stukje gazon waarop ze pieren kunnen zoeken, en hagen waarin ze kunnen nestelen. Ook egels lusten slakken. Met een takkenril of een berg bladeren in je tuin verleid je ze tot een winterslaap in jouw tuin. In de lente kunnen zich dan vol eten aan slakken.

Vijf milieuvriendelijke oplossingen tegen slakken in de tuin – Tuinieren met Buitenleven
Een legsel van de slak kan wel vierhonderd eitjes bevatten.

3. Zoek de eitjes

Probeer de slak een stapje voor te zijn. Verhuis parende slakken uit je tuin naar de groenbak of een slootje verderop. Zoek onder potten, tussen de aardbeiplantjes en onder oud blad in de borders naar slakkeneitjes; een legsel bevat al gauw vierhonderd eitjes! Vaak worden de eitjes 3-4 cm in de aarde gelegd. Het loont de moeite om de grond op vochtige plekken voorzichtig los te woelen om legsels te zoeken. Overigens zijn gewone huisjesslakken minder schadelijk dan naaktslakken en de segrijnslak – herkenbaar aan een slangentekening op zijn huis. De laatste twee knagen aan jong groen, terwijl huisjesslakken vooral dode plantenresten opruimen.

4. Water met een luchtje

Een beproefd middel van hostaliefhebbers van tuin Hof te Ruurlo: meng één liter ammoniak met tien liter water en begiet vraatgevoelige planten rondom (niet op de blaadjes). De oplossing verbrandt de slakkeneitjes en houdt volwassen dieren op afstand. Dat scheelt een complete invasie! Ook schijnen slakken niet tegen knoflook te kunnen. Maak zelf knoflookwater van één liter water waarin je twee hele bollen kookt. Roer twee eetlepels van dit extract door één liter water en besproei er de planten mee.

5. Maak hindernissen in de tuin

Vijf milieuvriendelijke oplossingen tegen slakken in de tuin – Tuinieren met Buitenleven
Slakken houden niet van obstakels, zoals fijngemalen eierschalen.

Werp zoveel mogelijk hindernissen op voor slakken. Zo kun je denken aan het strooien van cacaodoppen in de borders. Het scherpe materiaal ontmoedigt slakken verder te gaan. Let op: cacaodoppen zijn giftig voor honden. Een andere optie zijn schelpen en fijngemalen eierschalen, die hebben hetzelfde effect op slakken. Ook zouden slakken een hekel hebben aan koper. SlakkenSchrik heeft onder meer speciale kopertape die je om potten kunt plakken.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email