Bloembollen van tulpen en narcissen
Bloembollen van tulpen en narcissen

Wat kun je doen met uitgebloeide bloembollen?

In het voorjaar en de zomer kun je enorm genieten van bloeiende tulpen, hyacinten, narcissen en blauwe druifjes. Als ze zijn uitgebloeid vinden veel mensen dat lelijk in hun tuin. Ga je de bloembollen dan weggooien, koop je nieuwe of is er een andere oplossing?

Laat het loof van uitgebloeide bloembollen afsterven

De meeste tulpen en hyacinten behoren tot de gecultiveerde soorten. Zolang het blad en de stengel nog groen zijn, moet je die niet afknippen, maar laat je het loof helemaal afsterven. Dat vinden veel mensen lelijk, maar het is echt beter. Je kunt de bloem wel afknippen, maar de rest laat je zitten. De tulp en de hyacint halen namelijk veel voeding uit het blad om de bol klaar te maken voor het komende jaar. Als je het blad weghaalt, zal de bol het jaar erna minder of zelfs helemaal niet bloeien. Het bewijs wordt geleverd door telers in de Bollenstreek: als de bollen vol in bloei staan, worden de bloemen gekopt. Hierdoor komen en blijven er zo veel mogelijk voedingsstoffen in de bol, zodat het jaar daarop de beste bollen aan de consument kunnen worden verkocht. Let op: pas als het loof is afgestorven en geel geworden, kun je de bollen uit de grond halen.

Uitgebloeide narcissen
Uitgebloeide narcissen

Doe de uitgebloeide bloembollen in een kartonnen doos

Nadat je de bloembollen uit de grond hebt gehaald, kun je ze bijvoorbeeld in een kartonnen doos leggen. Doe tussen elke laag bollen een krant en bewaar de doos op een droge en koele plek. Je kunt de bloembollen in oktober weer planten. “Het is verstandig om ze op een andere plek te planten dan waar ze eerst stonden“, adviseert Lieuwe Westra van Tuinkeur. “Dit om verschijnselen van gebrek tegen te gaan en het maximale uit de plant te halen. Eventueel kun je de grond nog een beetje extra bemesten met koemest of compost.”

Narcissen en blauwe druifjes op dezelfde plek

Narcissen en blauwe druifjes vallen niet onder de gecultiveerde soorten en verwilderen als je ze op dezelfde plek laat staan. De uitgebloeide bloemen kun je eventueel verwijderen. Door ze te laten afsterven, kunnen ze zich ieder jaar vermeerderen. Kijk maar eens naar al die stroken narcissen naast de weg.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email