In december kun je nog een aantal dingen doen in de tuin - tuinieren met Buitenleven
Als het nog niet hard vriest tijdens de late herfst, is er nog voldoende te doen in je tuin.

Wat te doen in de tuin in december?

Met de winterse temperaturen en de regen heb je misschien minder zin om in december in je tuin aan de slag te gaan. Toch zijn er deze maand nog een paar dingen die je kunt doen, mocht de zon schijnen. Even doorbijten dus, zodat je na afloop met een kop warme chocolademelk en een Buitenleven op de bank kunt ploffen!

1. Last-minute voorjaarsbollen

Heb je vorige maand nog geen bloembollen gezet? Geen paniek! December is nog steeds geschikt om voorjaarsbloeiende bollen te planten in je tuin. Doe het wel snel, want de vorst is niet bevorderlijk voor je bollen. Kies voor verschillende soorten voorjaarsbloeiers. Zo kun je tijdens alle lentemaanden genieten van steeds weer nieuwe soorten die uitkomen. Denk aan tulpen, druifhyacinten, sneeuwklokjes, narcissen en krokussen.

In december kun je nog een aantal dingen doen in de tuin - tuinieren met Buitenleven
Bollen kun je nog prima planten in de late herfst. Doe het wel voordat de echte vorst zijn intrede doet.

2. Verplanten in december

Zo lang er nog geen vorst in de grond zit, kun je bomen, planten en struiken prima verplanten in de tuin. De meeste hebben zich al ontdaan van blad, waardoor het de ideale tijd is om te planten. Let wel op dat je de wortels niet te lang uit de aarde en in de kou laat liggen. Wil je nog graag iets nieuws zetten? Je kunt (fruit)bomen en hagen nog makkelijk planten, zolang het niet vriest.

3. Denk aan de tuinvogels

Vergeet natuurlijk ook de vogels niet. Bij lichte vorst kun je ze nog vers drinkwater aanbieden. Om voldoende vocht binnen te krijgen, pikken vogeltjes ook sneeuw op. Bijvoeren is belangrijk, want in de winter verbruiken de vogels veel meer energie om warm te blijven. Tips? Lees ons artikel over vogels voeren in de winter.

In december kun je nog een aantal dingen doen in de tuin - tuinieren met Buitenleven
Vergeet in december vooral de tuinvogels niet, die lusten nu wel wat extra’s.

4. Extra kalk in je decembertuin

De fruitbomen, rozen en je druivenstruik kun je in december wat extra kalk geven. Ook op je gazon kun je kalk strooien. Dit gaat de groei van mossen tegen. Doe dit als het windstil, maar regenachtig weer is. Waar kalk strooien goed voor is? Het verhoogt de pH-waarde van je grond en verbetert de bodemstructuur, waardoor mest in het voorjaar beter wordt opgenomen.

Zorg er tot slot voor dat je tuin volledig winterklaar is. Hoe je dat doet lees je in ons artikel ‘Maak je tuin winterklaar’.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email