Vallen de Oostvaardersplassen onder wildernis?
Vallen de Oostvaardersplassen onder wildernis?

Wat versta jij onder wildernis?

Gevaarlijke tijgers, inheemse stammen en woekerende planten: wat verstaan we tegenwoordig in onze cultuur onder wildheid en wildernis? De afdeling antropologie van de Universiteit van Amsterdam gaat op zoek naar het antwoord. Je kunt bijdragen aan dit wildernisonderzoek door de enquête in te vullen.

Tamme leeuwen, wilde runderen

De mogelijkheid van een echte, ongerepte wildernis verdwijnt langzaam, en nieuwe ‘wildernissen’ zoals de Oostvaardersplassen worden door de mens zelf gecreëerd. Terwijl dieren in een wildpark in Afrika steeds meer wennen aan toeristen, worden in Nederland paarden en runderen vrijgelaten om te verwilderen in een door de mens geconstrueerde wildernis. De meeste natuur die we bestempelen als ongerept en wild, blijkt beïnvloed door menselijke handen. De definitie van wildernis verandert dus geleidelijk.

Fysieke en conceptuele wildernis

Wat verstaan we tegenwoordig onder wildheid en wildernis?
Wat verstaan we tegenwoordig onder wildheid en wildernis?

Het onderzoek van de Universiteit van Amsterdam zoomt in op zowel de fysieke constructie van wildernis door de creatie van wildparken en het herstellen van wilde natuurgebieden, als de conceptuele constructie in de gedachten van mensen. Volgens de onderzoekers houdt dat in: “Hoe mensen wildheid en wildernis inbeelden, idealiseren en vastleggen in foto’s en beschrijvingen; wat ze daarvan verwachten, wat ze zoeken als ze op zoek gaan naar wild of wildernis, en hoe ze de grenzen zien tussen wild en niet-wild.” Om hier achter te komen hebben ze een vragenlijst opgesteld. Het is de bedoeling om dit onderzoek in Europa én in Afrika (Oeganda en/of Namibië) uit te voeren.

Werk mee aan het wildernisonderzoek

Het invullen van de enquête duurt slechts vijf minuten. De onderzoeksresultaten worden gebruikt om conclusies te trekken over de diverse meningen van Nederlanders over wildernis. Meer informatie vind je op de website van het onderzoek. Om de enquête in te vullen, ga je naar de website van de Universiteit van Amsterdam.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email