Wanneer geef je je planten voldoende water? Met onze Buitenleven-tips houd je jouw tuin optimaal in vorm.
Twee keer per week een uur sproeien is beter dan iedere dag een beetje

Water geven doe je zo

Hoe weet je of je je tuin te veel of misschien te weinig water geeft? Het is nog niet zo makkelijk als je denkt. Met een aantal handige adviezen bepaal je of de grond in je tuin te droog of juist te vochtig is én geef je voortaan op het juiste moment water. 

Een vak apart

Er wordt vaak te makkelijk gedacht over water geven, vindt Lieuwe Westra van Tuinkeur. Dat is volgens hem onterecht. “Water geven is een vak apart. Je ziet dat sommige mensen bijvoorbeeld iedere dag tien minuten water geven. Maar het is vaak beter om twee keer per week flink water te geven, want pas dan krijgen je planten voldoende.” Wanneer je iedere dag een beetje water geeft, krijgt de onderkant van de wortels te weinig water.

Kijk naar je planten

Een tip is om goed naar de planten te kijken, zodat je kunt inschatten of ze voldoende water hebben gehad. Als dat niet zo is, kunnen de bladeren gaan hangen of zelfs verkleuren. Als je echt te lang wacht, worden bladeren afgestoten uit zelfbescherming. Want: hoe minder bladeren, hoe minder water de plant nodig heeft. Toch ben je dan nog niet te laat. Lieuwe: “Dit betekent niet dat de plant dood is, maar je moet nu wel actie ondernemen. Je kunt water geven met de gieter of met de tuinslang.”

Wanneer geef je je planten voldoende water? Met onze Buitenleven-tips houd je jouw tuin optimaal in vorm.
Kijk goed naar je planten en lees af of ze droog staan of voldoende water krijgen

Water geven in een hittegolf

Als het erg warm is – zoals laatst met temperaturen ruim boven de 30 °C – verbruiken planten hun eigen gewicht aan water. Juist op die dagen kunnen ze dus wel extra vocht gebruiken. Het idee dat water geven in de zon zorgt voor verbrande bladeren, is niet waar, aldus plant-biochemicus Stuart Thompson van de Universiteit van Westminster. Dat geldt alleen voor bladeren met haartjes erop. Daarbij worden de waterdruppels ‘op afstand’ van het bladoppervlak gehouden, zodat de zonnestralen erdoorheen vallen en een brandpunt kan ontstaan. Desondanks is het slim om niet in de volle zon water te geven, omdat het water dan veel sneller verdampt, nog voordat het is opgenomen door de plant.

Tips voor water geven

  • Geef ’s morgens vroeg, einde middag of begin avond water
  • Geef geen water in de volle zon
  • Sproei bij voorkeur aan de voet van de plant, op het blad kan schimmels veroorzaken
  • Water liever eenmaal per week een uur (of twee) dan elke dag kort
  • Maak rond dorstige planten, die je zojuist hebt geplant, een verhoging zodat het water niet snel kan weglopen
  • Geef in extreem droge periodes meer water
  • Zet potplanten bij warm weer in de schaduw of geef ze meerdere keren per dag water

Advies tegen droogte

Nu we in ons land vaker warm weer hebben, is het slim je tuin daarop in te richten. Plant daarom de juiste planten en werk met mulch tegen uitdroging. Lees er alles over in het bericht ‘Zeven tips tegen droogte in de tuin‘ en doe er je voordeel mee.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email