Hoe weet je of je planten in de tuin te veel of misschien te weinig water geeft? En wat is het beste moment om planten water te geven? Zeker als er weinig neerslag is in de zomer en het vaak langdurig warm is, is het van belang voldoende water te geven. Dat geldt zeker voor planten in bloembakken. Daarom enkele handige tips voor het water geven van je planten.

Geef twee keer per week veel water

De tuin besproei je ’s zomers liever een- of tweemaal per week een uur (of twee) dan elke dag kort. Volgens Lieuwe Westra van Tuinkeur wordt er vaak te makkelijk gedacht over water geven, dat is volgens hem onterecht. “Water geven is een vak apart. Je ziet dat sommige mensen bijvoorbeeld iedere dag tien minuten water geven. Maar het is vaak beter om twee keer per week flink water te geven, want pas dan krijgen je planten voldoende.” Wanneer je iedere dag een beetje water geeft, krijgt de onderkant van de wortels vaak te weinig water.

Twee keer per week een uur sproeien is beter dan iedere dag een beetje.

Extra water geven in een hittegolf

Als het erg warm weer is, bijvoorbeeld tijdens een hittegolf, verbruiken planten hun eigen gewicht aan water. De zon staat de hele dag te branden en de plant moet wel die verzengende dag doorkomen. Geef je dan overdag geen water, is de kans groot dat ze gewoon doodgaan. Juist op die dagen kunnen ze dus wel meer vocht gebruiken. Geef vooral ’s avonds extra veel water. Het idee dat water geven in de zon zorgt voor verbrande bladeren, is niet waar, aldus plant-biochemicus Stuart Thompson van de Universiteit van Westminster. Dat geldt alleen voor bladeren met haartjes erop. Bij die planten worden de waterdruppels ‘op afstand’ van het bladoppervlak gehouden, zodat de zonnestralen erdoorheen vallen en een brandpunt kan ontstaan.

Water geven bij droge grond

Heb je vochtarme grond in de tuin, zoals zandgrond? Die houdt water en voeding minder goed vast dan bijvoorbeeld kleigrond. Dat betekent dus vaker water geven en de grond verbeteren om hierin goed te kunnen zaaien en planten. Een tip is om een grond verbeterend middel te gebruiken waar planten goed op groeien. Let wel op, want als je planten te vaak en te veel water geeft, kun je ‘luie’ planten krijgen. Ze wortelen zich slechts oppervlakkig omdat ze daar het meeste vocht vandaan halen. Deze planten wortelen niet goed en diep, waardoor ze niet stevig staan. Bovendien verplicht het je om voortaan vaak water te geven.

Wat is het beste tijdstip om planten water te geven?

Planten water geven doe je het beste ’s morgensvroeg, aan het einde van de middag of aan het begin van de avond. Dan is de zon minder fel of verdwenen en kunnen planten het water beter opnemen. Water geven in de zon is geen goed idee. Als je dat doet, verdampt het water namelijk veel sneller, nog voordat het is opgenomen door de plant. Zet verder potplanten bij warm weer in de schaduw en/of geef ze meerdere keren per dag water.

Een sproeisysteem biedt uitkomst als je een grotere tuin hebt. Zet het een poos aan in de avond of ochtend.

Kijk naar je planten

Een tip is om goed naar de planten te kijken, zodat je kunt inschatten of ze voldoende water hebben gehad. Als dat niet zo is, kunnen de bladeren gaan hangen of zelfs verkleuren. Als je echt te lang wacht, worden bladeren afgestoten uit zelfbescherming. Want hoe minder bladeren, hoe minder water de plant nodig heeft. Toch ben je dan nog niet te laat. Lieuwe: “Dit betekent niet dat de plant dood is, maar je moet nu wel actie ondernemen. Je kunt je planten besproeien met de gieter of met de tuinslang.”

Planten in bloempotten hebben veel water nodig bij warm weer.

Planten van onderen water geven

Sproei of giet bij voorkeur aan de voet van de plant, zowel bij tuinplanten als planten in pot. Zo giet je het water direct dicht bij de wortels en kan de plant het water sneller opnemen. Bovendien kunnen er bij sommige planten op het blad schimmels ontstaan als ze (vaak) water op het blad krijgen. Heb extra aandacht voor bloempotten en kuipplanten, ook na een regenbui. Soorten met grote bladeren of bloemen kunnen namelijk uitdrogen doordat het regenwater vaak de aarde niet bereikt. Tip: maak rond dorstige planten die je zojuist hebt geplant, een verhoging  (van aarde) zodat het water niet snel kan weglopen.

Nu we in ons land vaker warm weer hebben, is het slim je tuin daarop in te richten. Plant daarom de juiste planten en werk met mulch tegen uitdroging. Lees onze tips tegen droogte in de tuin en doe er je voordeel mee.

2.9/5 - (19)