Vleermuizen aan de horizon
Vleermuizen aan de horizon

Weer meer vleermuizen geteld tijdens winterslaap

Soms heb je geluk en vind je er een aantal tussen de dakpannen, of woont er eentje in een spleet van je tuinhuisje. Je zult ze dan overdag weinig zien, want vleermuizen houden van duisternis en leven vooral ’s nachts. En nu, in de koudere maanden, houden vleermuizen zich schuil voor een winterslaap. Tijdens deze maanden vinden op verschillende plaatsen wintertellingen plaats om inzicht te krijgen in hun verspreiding. In Sint Jansklooster doen de zoogdieren het goed dit jaar.

Ondergrondse winterverblijven

Vleermuispoten zijn volledig aangepast om te vliegen, daardoor zijn de beestjes niet in staat zelf een geschikt nest te bouwen. Ze zijn aangewezen op woonplekken in de omgeving. Voor de winterslaap zoeken vleermuizen naar een plekje met een constante temperatuur, zo min mogelijk tocht, een hoge luchtvochtigheid, rust en duisternis. Grotten, bunkers, forten en andere ondergrondse ruimtes zijn daarom belangrijke winterverblijven.

Bunkers voor vleermuizen

De gewone dwergvleermuis
De gewone dwergvleermuis

Er worden weleens speciale bunkers gebouwd om vleermuizen een onderdak te bieden, zoals in het dorp en waterwingebied Sint Jansklooster (OV). Omdat dit een coulissegebied is en vleermuizen graag in zo’n gebied leven, besloot waterbedrijf Vitens er in 1998 zo’n bunker te bouwen. In januari 2019 werden de vliegende zoogdieren daar ook geteld: het waren er meer dan ooit en zelfs de beschermde meervleermuis had zijn weg naar de bunker gevonden. Waar vorig jaar nog zo’n 65 vleermuizen werden geteld, zijn het er nu 85. Het lijkt erop dat de bunker in Sint Jansklooster vier sterren heeft gekregen.

Speciale manier van jagen

Wereldwijd zijn er meer dan duizend verschillende vleermuissoorten, waarvan er 17 of 18 in Nederland leven. Naast 64 franjestaarten, 19 watervleermuizen en een ruige dwergvleermuis, spotte boswachter Ronald Messemaker in Sint Jansklooster de zeldzame meervleermuis: een grote vleermuis met een spanwijdte van 20 tot 30 cm. Deze beschermde vlieger leeft in waterrijke gebieden en heeft opvallend grote voeten om daarmee makkelijk insecten van het wateroppervlak te scheppen. Alleen de meervleermuis en de watervleermuis beoefenen deze bijzondere jachttechniek in Nederland. Tijdens het jagen halen ze soms wel snelheden van 35 km/u.

Activiteiten rondom vleermuizen

In Sint Jansklooster zijn negentien watervleermuizen geteld.
In Sint Jansklooster zijn negentien watervleermuizen geteld.

Rond april vertrekken de nachtdieren weer uit hun winterverblijf en vliegen ze door naar hun zomerverblijven. In de zomer organiseert Natuurmonumenten in natuurgebied De Wieden, waar ook Sint Jansklooster ligt, vleermuisexcursies met de boot. De data en tijden zullen rond die tijd bekend worden gemaakt op de website van Natuurmonumenten. Ook op andere plekken in Nederland organiseert Natuurmonumenten activiteiten omtrent vleermuizen, houd daarvoor de website van Natuurmonumenten in de gaten.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email