Wespen verjagen op een natuurlijke manier - Buitenleven
Als je wespen wilt vangen, doe dit dan op een meer afgelegen plek in je tuin en zeker niet in de buurt van kinderen.

Wespen verjagen? Doe het natuurlijk!

Een zwoele zomer, de barbecue staat aan, gezellig samen eten en drinken en dan ineens komen ze: wespen. Deze kleine insecten kunnen je avond flink verpesten, zeker als je allergisch bent voor een wespensteek. Gelukkig zijn er natuurlijke manieren om wespen te verjagen. We geven je graag wat tips.

Verjaag wespen met geur

Wat goed is om te beseffen, is dat wespen niet speciaal komen om je te steken. Ze zijn op zoek naar zoetstof. Als deze in hun directe leefomgeving op raakt, komen ze op jouw toetje, frisdrank of zoetigheid af. Er zijn echter een hoop geuren waar wespen slecht tegen kunnen. Hier kun je dus handig gebruik van maken.

Tips om wespen te verjagen

  • De citronellakaars is bekend, maar gebruik ook eens citroenolie in een bakje in je tuin.
  • Een paar bossen lavendel in je tuin, een pot in je raam of een zakje gedroogde lavendel aan je tent houdt wespen uit de buurt.
  • Een handig keukenmiddeltje tegen wespen is koffie. Vul een schaaltje met filterkoffie en steek dit aan. Wespen houden niet van de geur van verbrande koffie.
  • Ditzelfde geldt voor ouderwetse kruidnagels en uien. Steek een paar kruidnagels in een sinaasappel, limoen of citroen, of leg ze in een schaaltje. Of hak een ui in vieren en leg deze in een kommetje water om de geur langer te verspreiden.
Wespen verjagen op een natuurlijke manier - Buitenleven
Als je wespen wilt vangen, doe dit dan op een meer afgelegen plek in je tuin en zeker niet in de buurt van kinderen.

Wespen vangen

Mochten er toch wespen in je buurt komen, kun je altijd wat meer rigoureuze maatregelen nemen. Hang bijvoorbeeld een wespenlamp op, of zet een wespenval. Deze laatste maak je eenvoudig zelf, door de bovenkant van een plastic fles af te snijden en deze ondersteboven in de fles te zetten. Vul de fles met een laagje siroop en de wespen vliegen zo de fles in – en kunnen er niet meer uit. Houd er wel rekening mee dat de zoete siroop meer wespen kan aantrekken dan je wenst. Plaats een val dus wat verder van je huis af, waar je minder vaak komt. Pas ook op met kinderen in de buurt. Nog een logische en eenvoudige manier: ruim de tafel na het eten direct af, laat geen etenswaren buiten staan en leeg de vuilnisbak op tijd. Bedek glazen met zoete drankjes met wat plasticfolie en een rietje en check altijd even je glas of er geen wesp in zit.

Sla de wesp niet dood

Een wesp doodslaan, is misschien geen goed idee. Een gedode wesp scheidt namelijk een geurstof af waar andere wespen op afkomen en die ze agressief maakt. Bovendien kan een wesp sneller gaan steken als je zelf heel druk gaat bewegen of met je armen zwaait. Onze tip: blijf vooral rustig, dan doet de wesp dat hoogstwaarschijnlijk ook.

Word je toch gestoken? Handel dan snel en op de juiste wijze. Lees wat je tegen een wespensteek kunt doen.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email