Een wesp uit de groep papierwespen (Vespinae) op een stuk honingraat
Een wesp uit de groep papierwespen (Vespinae) op een stuk honingraat.

Wespensteek? Dit kun je ertegen doen

Door de warme junimaand zijn er dit jaar meer wespen dan gemiddeld. Volgens deskundigen is er geen reden om de nesten te verwijderen. Ook hoef je niet bang te zijn voor agressieve wespen, zolang je ze maar met rust laat. Maar wat moet je doen als je toch een wespensteek krijgt?

Pijn en jeuk

De meeste steken worden eind augustus en in september geteld. Dat komt doordat de wesp in deze periode afkomt op zoetigheden (dus dichter bij de mens). Net als bij muggen steken bij wespen alleen de vrouwtjes.

De meeste mensen vinden een wespensteek vervelend. De pijnlijke en jeukende zwelling is een reactie op het angelgif dat onder meer bestaat uit enzymen en andere eiwitten. In de meeste gevallen is een wespensteek onschuldig en wordt hij binnen 24 uur minder pijnlijk. Als je in je mond of nek bent gestoken, dien je medische hulp te zoeken. Zeker als er een ongewone zwelling of extreme pijn is ontstaan. In zeldzame gevallen krijgt iemand na een wespensteek een anafylactische shock die fataal kan zijn.

Tips om te doen na een wespensteek

  • Zuig, nadat je bent gestoken, het gif uit de beet (indien mogelijk)
  • Pak direct ijs of een koud flesje en koel enkele uren de plek van de wespensteek
  • Probeer niet te krabben
  • Gebruik tegen jeuk en/of pijn bijvoorbeeld Azaron
  • Allergisch? Via de dokter kan een adrenaline-auto-injector worden voorgeschreven
Wesp in het groen.
Wesp in het groen.

Ongediertebestrijder

Hoewel wespen overlast kunnen bezorgen, zijn deze geel-zwarte rakkers nuttig als natuurlijke ongediertebestrijders. Een wespennest met een paar duizend werksters is in staat om honderdduizend muggen, vliegen, hommels, vlinderrupsen en waterjuffers te vangen. Die prooien voeren ze aan hun larven. Verder leven wespen van onder andere nectar, honingdauw van luizen, stuifmeel, plantensap en vruchtensap.

Agressieve wespen

De papierwespen (Vespinae) vormen de bekendste groep van wespen. Ze maken hun nesten van houtvezels, die ze fijnkauwen en in dunne laagjes aanbrengen, zodat het lijkt alsof ze van papier zijn gemaakt. Vooral als hun nest wordt verstoord, kunnen ze agressief worden en meerdere malen steken. Tip: als je een wesp wilt doden, kijk dan eerst even of er een nest in de buurt is of dat er andere wespen rondvliegen. Een stervende wesp produceert een stof (feromoon) die andere wespen agressief maakt.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email